.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
.:Új Magyarország :.
2016. február 6. szombat
home
» Az Egyetemről  
   
Rektori Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Az 1635-ben alapított ELTE az ország „első egyeteme”, valódi nemzeti intézmény. A legkiválóbb fiatalok első számú célintézménye, a legkiválóbb tudósok itt dolgoznak a legnagyobb arányban, hazai tekintélye megkérdőjelezhetetlen. Hagyományos feladata és célja a nemzeti értelmiség kinevelése, a nemzeti tudásanyag őrzése és gyarapítása. Ugyanakkor a nemzetközi versenytérben mozog: az összesítések szerint Kelet-Európa tíz legjobb intézménye között vagyunk.

Az elmúlt két évtizedben megváltozott a felsőoktatás szerepe a magyar társadalom életében: az európai tendenciáknak megfelelően Magyarország is kinyitotta az egyetemek-főiskolák kapuit a továbbtanulni vágyók előtt. A hallgatói létszám radikális emelkedése a nyilvánvaló társadalmi haszon ellenére átalakította a hallgatói közeget, korábban alig tapasztalt minőségi és motivációs problémákkal szembesítve oktatóinkat. Ám továbbra sem kérdés a számunkra, hogy az ELTE lényegéből fakadóan az elitképzés képviselője és szorgalmazója marad. Ezért éri meg idejönni tanulni, ezért éri meg az ELTE-t finanszírozni. Célunk nem lehet kevesebb, mint a kiválóság fenntartása az egyetemen, és ezzel a magyar nemzet jövőbeli lehetőségeinek javítása.

Az ELTE-stratégia a minőség stratégiája: emeljük a bejutáshoz szükséges teljesítmény-követelményeket és az oktatói-kutatói követelményeket is. Nem csupán megőrizzük az ELTE vezető pozícióját a minőségi továbbtanulási jellemzők, a minősített oktatók és a doktori iskolák területén, hanem olyan fejlesztéseket hajtunk végre, amelyek folyamatos növekedést eredményeznek. A minőséget kínáljuk a középiskolából továbbtanulóknak, ezért azokat várjuk ide, akik maguk is minőségi teljesítményt nyújtanak.

Kutatóegyetemként lehetőségünk van rá, hogy fejlesszük a kutatás feltételeit. Mivel minőségi oktatás csak ott folyhat, ahol magas színvonalú kutatás áll a háttérben, lehetőségeinkhez mérten szorgalmazzuk és gondozzuk a műszeres és kutatási fejlesztéseket. Emellett joggal várjuk el magunktól, hogy ne csak kutatási eredményeink legyenek jelentősek, hanem azokat színvonalasan közvetíteni tudjuk a hallgatók felé: ezért nagy hangsúlyt helyezünk az oktatói kiválóság szempontjára.

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassuk a szélesebb nyilvánosságot az ELTE meglévő értékeiről, a nálunk végzett munka eredményeiről, a karainkon folyó élénk tudományos és kulturális életről, kutatóink sikereiről – arról a szerepről tehát, amelyet egyetemünk a magyar társadalom életében betölt. Ennek a tájékoztatásnak az egyik fontos terepe az egyetemi honlap is, amelyen minden fontos információt, és egyre több érdekességet is megtalál. Jó böngészést kívánok!

Dr. Mezey Barna
az ELTE rektora

Eseménynaptár   
2016. február
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
.: News :.
Hulladék Akadémia Kiállítás
Csepeli György 70
Előadás-sorozat az ókori migrációról
Mester és tanítványa hangverseny
Szerzői szeminárium fiatal kutatóknak
Tavaszi szemeszter a Pesti Bölcsész Akadémián
Test, lélek, aerobik
Úttörő felfedezés a sejtek szemét-eltakarító útvonaláról
Véradás
Galaxis program – önkéntes felhívás
Magyarország Jó tanulója – Jó sportolója 2015
.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2011.06.15.   :.
 T e r v e z t e :: .: I I G  W G . I W D G :.
   
  © 2 0 0 7 - 2 0 1 6   E Ö T V Ö S   L O R Á N D   T U D O M Á N Y E G Y E T E M    M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.   •   Telefon :: +36 1 411 6500   •   Webform :: küldje el véleményét!