A biotechnológia jelentősége napjainkban

A biotechnológia jelentősége napjainkban
10/14

2021. október 14. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem ( 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

10/14

2021. október 14. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem ( 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)


Erdélyi Balázs, a Fermentia Kft. ügyvezető igazgatója, biotechnológus tart előadást az "Alkímia ma" ismeretterjesztő sorozatban.

Mióta 1919-ben Ereky Károly megalkotta a biotechnológia kifejezést, a tudományág töretlenül fejlődik, sőt az informatika mellett talán a legjelentősebb hatású innovációkkal változtatta meg a Földet. A biotechnológia vívmányai nélkül nem lennénk ennyien, nem boldogulnánk a lakosság táplálékszükségletének kielégítésével, nem emelkedne folyamatosan a várható átlagéletkor, de a SARS-CoV-2 elleni védekezés is kimerült volna a távolságtartásban. Földünk megóvása, az élet fenntartása biotechnológia nélkül jelenleg elképzelhetetlen. A genetikailag módosított organizmusok térnyerése elkerülhetetlen, az elérhető technológiákkal ma már álomszerű vagy éppen rémálomszerű eredményeket tudunk felmutatni. Szabályozásuk az emberi faj jövőjének egyik legnagyobb kihívása.

Erdélyi Balázs előadása után Sebő Péter és Varga Bence, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanárai mutatnak be kísérleteket mikro- és makroorganizmusokkal.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán és a Youtube-on. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.