A fehérjék Achilles-sarka

A fehérjék Achilles-sarka
02/21

2019. február 21. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

02/21

2019. február 21. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)


A Kémiai Intézet tudományos-ismeretterjesztő sorozatának következő előadója Perczel András akadémikus, egyetemi tanár.

Ahogy a mitológiai hős, Akhilleusz sebezhető pontja a sarka, úgy a fehérjelánc „született” leggyengébb láncszeme egy teljesen átlagosnak tűnő amidkötés, ahol mégis a fehérjék az idő múlásával önmaguktól, fiziológiás körülmények között (7,4-es pH mellett és 37 °C-on) átalakulnak. A folyamat gyors: a változás alig egy nap alatt végbemegy. Az eredmény visszahat a fehérje térszerkezetére és funkciójára, s emiatt működése ellehetetlenül. Mi és hogyan befolyásolhatja ennek a természetes átalakulásnak a sebességét és kimenetelét? Milyen következményekkel jár mindez az élő sejtek normális működésére, ha abban egyszerre sok ezer fehérje kitett a fenti átalakulásnak? Hogyan és miért maradhattak meg az evolúció szelekciója során ezek a gyenge láncszemek?

Az előadás bemutatja, hogyan használható a biokémia és fehérjetudományok területén a kémiai analitika, a spektroszkópia és a molekulamodellezés. Hogyan lehet összetett és fontos kérdésekre válaszokat keresni és találni? Bemutatja azokat a fehérjéket is, amelyek átalakulása végzetes következményekkel is járhat, és súlyos betegségek forrása lehet, mint például a vérben az oxigént szállító hemoglobin, vagy a szemlencse krisztallin fehérjéje, amely a tisztánlátás záloga.

Perczel András Bolyai-díjas kémikus, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az ELTE Szerves Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a biomolekulák szerkezetkutatásának és a fehérjék NMR-spektroszkópiájának nemzetközi hírű tudósa.

A 2007 óta futó „Alkímia ma” sorozatban az ELTE TTK Kémiai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek „a régiek megszállottságával” beszélnek az anyagról, a vegyészetről, kémiai érdekességekről és újdonságokról. Az elsősorban középiskolásoknak szóló ismeretterjesztő előadásokat látványos kísérletek és interaktív kvízjátékok színesítik.