A fizika mindenkié!

A fizika mindenkié!
04/16

2016. április 16.

ELTE Lágymányosi Campus (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C)

04/16

2016. április 16. -

ELTE Lágymányosi Campus (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C)


2016. április 16-án újra a fizika kerül középpontba: planetáris köd, űrművészet, hőlégballonok, interaktív kísérletek, rendhagyó fizika órák – országszerte számos városban várják az érdeklődőket Győrtől Debrecenig, Pécstől Egerig. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált „A fizika mindenkié!” című tudománynépszerűsítő és szórakoztató, ingyenes programsorozat ünnepélyes megnyitójának 11 órakor az ELTE Lágymányosi Campusa ad helyet. A rendezvényt Patkós András, az ELTE professor emeritusa, az ELFT elnöke nyitja meg.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például látogatható lesz a Sokszínű Fizika Busz, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont interaktív, utazó kiállítása. A kísérletek a fizika széles palettáján vezetik végig a látogatókat napjaink érdekes tudományos eredményeit bemutatva a nanotudományon át a fénnyel kapcsolatos kísérletekig. Az ELTE-s fizikus hallgatók Young Minds csoportja a Foucault-inga mellett fénnyel kapcsolatos kísérletekkel, rakétákkal, napészleléssel készül az egész napos rendezvényre, az Egyetem előtti udvaron látványos programokkal várják az érdeklődőket. Az idei évben először csatlakozik az ELTE rendezvényeihez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: Härtlein Károly, a BME Fizika Intézet oktatója tart kísérleti előadást a mindennapi életünket meghatározó mágneses indukcióról, illetve látványos kísérleteket mutat be a gázok feszítőerejéről és a lökéshullámokról.

Az ELTE-s programok:

11:00
Megnyitó
Patkós András professor emeritus, az ELFT elnöke
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, északi és déli épület között (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C között)

11:30–14:30
Miért menő a fizika?
Három ismeretterjesztő előadás fizikusoktól, nem csak fizikusoknak
Helyszín: ELTE Eötvös-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83)

11:30–16:00
Interaktív kiállítás, napjaink érdekes tudományos eredményeiből, a nanotudományon át a fénnyel kapcsolatos kísérletekig
Helyszín: Sokszínű Fizikai Busz, ELTE Lágymányosi Campus, északi és déli épület között (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C között)

14:30–17:30
Interaktív fizikai kísérletek
A fizika számos területét érintő kísérletek párhuzamosan, több standnál zajlanak. A látogatók egyes kísérleteket akár maguk is elvégezhetnek.
Helyszín: az Eötvös-terem és a Foucault-inga mellett (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A 0.83)

14:30–17:30
Napészlelés, robbantások, rakéták
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, északi és déli épület között (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C között)

„Meggyőződésünk, hogy a természettudományok szeretete és a felfedező kíváncsiság már a kisiskolában elkezdődik, hogy aztán nap mint nap táplálkozva abból a tudáshalmazból, amit a Tanár nyújt, újabb kiváló felfedezőink, mérnökeink, orvosaink merítsenek ösztönzést. Nekünk, fizikusoknak és fizikatanároknak, a fizikával hivatásszerűen foglalkozóknak mindenképpen az a feladatunk, hogy kíváncsiságot ébresszünk és tápláljuk a tudás és megértés lángját” – hangsúlyozták a programsorozat szervezői.

Az országszerte rendezett programok listája folyamatosan bővül.

„A fizika mindenkié” országos rendezvény célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika kérdésköréhez, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait. A programot idén már második alkalommal rendezik meg: sikerét jelzi, hogy tavaly több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A lelkes fizikatanárok mellett az akadémiai kutatóközpontok, egyetemek, iskolák is részt vesznek a programban, amelyet a nagy hagyománnyal rendelkező magyar fényforrásipar, a Tungsram Schréder Zrt. is támogat. A szervezők remélik, hogy idén még több, a Világegyetem rejtélyeire rácsodálkozó vesz részt az eseményen.

Időpont: 2016. április 16. 11:00
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C)