A magyar nyelvjárások napja

A magyar nyelvjárások napja
10/29 - 10/30

2020. október 29. - 2020. október 30.

online

10/29 - 10/30

2020. október 29. - 2020. október 30.

online


Ikerkonferenciát rendez az ELTE BDPK Magyar Nyelvtudományi Tanszék a Magyarságkutató Intézetettel és az Anyanyelvápolók Szövetségével.

Az előadások az ikerkonferencia első napján a „A nyelvjárás mint nyelvstratégiai kérdés”, a második napon a „Nyelvjárások a múltban, jelenben és a jövőben” témái köré szerveződnek.

Pusztay János professzor, Vas megyei lokálpatrióta tavasszal állt elő azzal a javaslattal, hogy hagyományteremtő célból ünnepeljék meg A magyar nyelvjárások napját. A rendezvény dátumával Imre Samu nyelvész emléke előtt is tiszteleg, aki a hajdani Vas vármegyéhez tartozó Felsőőrön látta meg a napvilágot 1917. október 31-én, a helyszín pedig azért szimbolikus, mert a 70-es években Szabó Géza tanszékvezető Szombathelyen hívta életre azt az időközben nemzetközileg is ismertté vált dialektológiai műhelyt, amely máig szervezője a Dialektológia Szimpozion rendezvénysorozatának, valamint gondozója az ott elhangzó előadásokból készített konferenciaköteteknek. Az ELTE BDPK Magyar Nyelvtudományi Tanszékének hajdani és jelenlegi oktatói kutatásaik során kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerükre alapozva mindvégig úttörőnek számítottak a korszerű nyelvjáráskutatási szemlélet formálásában, a szakmai közélet aktív alakításában.

A tanácskozás házigazdái a Magyarságkutató Intézetet és az Anyanyelvápolók Szövetsége, a rendezvény fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az előadások írott változatai a közeljövőben két szerkesztett, lektorált kötetben ljelennek majd meg. 

Részletes program
Élő közvetítés: Facebook - Youtube
Kapcsolat: Vörös Ferenc, ELTE BDPK MNyT