A magyarországi nőtörténet a 20. században

A magyarországi nőtörténet a 20. században
12/07

2018. december 07. 09:30 - 17:30

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt.)

12/07

2018. december 07. 09:30 - 17:30

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt.)


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nőtörténeti Kutatóközpontja, a Magyar Történelmi Társulat Nőtörténeti szakosztálya és a Magyar Tudományos Akadémia Nőtörténeti Munkabizottsága A magyarországi nőtörténet a 20. században címmel konferenciát rendez.

A konferencia közvetlen célja megmutatni a témában zajló kutatásokat, illetve a hozzászólások és a szakmai párbeszéd révén segíteni továbbfejlesztésüket. Közvetett célja pedig, hogy hozzájáruljon a felsőoktatásban használható nőtörténeti kézikönyv elkészítéséhez.

A konferenciát Pető Andrea történész, az MTA doktora nyitja meg, majd Acsády Judit, az MTA Társadalomtudományi Központ tudományos főmunkatársa a 20. századi feminizmus magyar és nemzetközi trendjeit mutatja be, Nagy Péter Tibor, az ELTE oktatója és a Wesley János Lelkészképző Főiskola tanára a nők oktatásban betöltött szerepét elemzi, míg Varga Zsuzsanna, az ELTE BTK egyetemi tanárának, az MTA doktorának témája a falun élő nők szerepei és családi stratégiái a kollektivizálás utáni évtizedekben. Az előadások utáni workshopok első csoportja három nagy témakörrel foglalkozik, ezek a politika, a kisebbségi lét, illetve az erőszak és militarizmus. A témák között szerepel a feminizmus, a nők szerepe a politikában, az egyházban, a kultúrában és a határon túli magyar közösségekben.

A délutáni előadásokon kulturális kérdésekről lesz szó, két előadás is foglalkozik a nők korabeli filmes ábrázolásaival, a filmek sugallta nőképekkel, szintén két előadás pedig a szüléssel kapcsolatos szokások és a bábamesterség 20. századi változásait mutatja be. Három újabb workshop foglalkozik a női társadalmi szerepekkel és identitással, és szó lesz a nők oktatásban és a munka világában betöltött szerepéről. A konferenciát a 20. század nőtörténetével foglalkozó, tervezett kiadvánnyal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés zárja.

Facebook

Címlapfotó: Fortepan