A világegyetem első másodpercei

A világegyetem első másodpercei
01/24

2019. január 24. 19:00 - 20:00

MTA NYTI (1068 Budapest, Benczúr utca 33., fszt.)

01/24

2019. január 24. 19:00 - 20:00

MTA NYTI (1068 Budapest, Benczúr utca 33., fszt.)


Az ELTE-s oktatók-kutatók közreműködésével szervezett MTA Fiatal Kutatók Klubjának idei első rendezvényén Varga-Kőfaragó Mónika, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének kutatója tart egyórás előadást a világegyetem ősrobbanás utáni időszakáról.

Hogy nézett ki a világegyetem az ősrobbanás utáni első másodpercekben? Tudjuk-e rekonstruálni, és hogyan? Hány fokos lehetett? Ezeket a kérdéseket ma olyan részecskegyorsítókban vizsgálják, mint például a Genf mellett található Nagy Hadronütköztető. Az előadásban az ősrobbanás után a világot alkotó különleges anyagról és a megismeréséhez szükséges kísérleti eszközökről lesz szó, valamint arról is, hogyan lehet ezeket az eszközöket a mindennapi életben hasznosítani.

Varga-Kőfaragó Mónika 2013-ban végzett az ELTE-n részecskefizika szakirányon. Az Utrechti Egyetemen doktorált, értekezése 2018-ban elnyerte a CERN "ALICE Thesis Award" díját. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) programjának keretében Genfben töltött három évet követően az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban helyezkedett el, ahol azóta is dolgozik. Kutatási területe elsősorban a nehézion fizika, ezen belül az ősrobbanás után a világegyetemet alkotó kvark-gluon plazma, amelyet szögkorrelációs módszerrel vizsgál. Részt vesz az ALICE kísérlet új szilícium detektorának fejlesztésében és a detektor orvosi alkalmazásának kutatásában.