Állatok és robotok csoportos viselkedése

Állatok és robotok csoportos viselkedése
03/26

2020. március 26. 18:15

ELTE Bolyai Kollégium (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13., 104.)

03/26

2020. március 26. 18:15 -

ELTE Bolyai Kollégium (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13., 104.)


Az előadás ELMARAD!
A Bolyai Kollégium „Csütörtök Este” sorozatának következő vendége Vásárhelyi Gábor, az MTA–ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoport tudományos főmunkatársa.

Az ELTE Biológiai Fizika Tanszék és az MTA Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoport együttműködésében több mint egy évtizede foglalkoznak a kutatók csoportos mozgással, csoportos viselkedéssel, csoportos intelligenciával. A kutatást a legmodernebb érzékelő technológiákra, statisztikus fizikára és szuper-számítógépekre támaszkodva végzik, a munkába aktívan bevonnak robotokat, állatokat és etológusokat.

Az előadás bemutatja az elmúlt évtized szakmai történetét, melyben a természetben megfigyelhető csoportos mozgás és csoportos viselkedés alapos vizsgálatával sikerült közelebb jutni az állatok csoportos döntéshozatali mechanizmusainak, ha úgy tetszik, szociális életüknek mélyebb megismeréséhez. Az új eredményektől inspirálva a kutatócsoport olyan nagy egyedszámú repülő robotrajt is alkottott, amely az állatok csoportos viselkedési mechanizmusait felhasználva önálló feladatmegoldásra is képessé vált.

Vásárhelyi Gábor diplomáját 2003-ban a Budapest Műszaki Egyetem mérnök-fizikus szakán, PhD-fokozatát pedig 2007-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán info-bionikából szerezte. Tudományos munkáját 2003-ban fizika TDK és komplex rendszerek fizikája OTDK első helyezéssel és Gábor Dénes Hallgatói Különdíjjal, 2007-ben pedig Junior Prima Díjjal jutalmazták. 2006–2008-ig az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet Mikrotechnológiai Osztályának tudományos munkatársa, 2009–2015-ig az ELTE Biológiai Fizika Tanszék tudományos munkatársa, 2012-től az MTA–ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, 2015-től a csoportos robotikai alkalmazásokra specializálódott spin-off, a CollMot Kft. ügyvezető igazgatója. Kutatási területei jelenleg a csoportos mozgás és csoportos robotika témakörébe tartoznak.

A Csütörtök Este a Bolyai Kollégium szorgalmi időszakban heti rendszerességgel megrendezett programja, melynek célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel is, és szembesüljenek a tudomány vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. Az előadások diszkusszióval együtt kb. 1–1,5 órásak, a rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szívesen látnak.