Az ELTE díszdoktora lesz Mario Vargas Llosa

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa a Bölcsészettudományi Kar előterjesztése alapján úgy határozott, hogy Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író részére tiszteletbeli doktori címet adományoz. Az író 2015. június 16-án Madridban veszi át az Egyetem legmagasabb kitüntetését. Mario Vargas Llosát Mezey Barna, az ELTE rektora és Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar megválasztott dékánja köszönti: az ELTE tiszteletét és nagyrabecsülését kívánja kifejezni a díszdoktori címmel.

Az Egyetem olyan nagy hatású tudósoknak adományozza a doctor honoris causa címet, akik általában több évtizedes, gyümölcsöző kapcsolatban állnak az ELTE-vel. Mario Vargas Llosa a második Nobel-díjas szerző – José Saramago írót 2010-ben, az Egyetem 375. évfordulóján fogadták díszdoktorrá –, aki részesül az Egyetem legmagasabb kitüntetésében.

Mario Vargas Llosa munkássága a Bölcsészettudományi Kar Spanyol Tanszékén közel ötven éve tananyag, oktatóink és hallgatóink monográfiákban, tanulmányokban, illetve szakdolgozatokban elemezték munkásságát, és tanszékünk volt hallgatói közül többen fordították és fordítják. A hallgatók közül Gulyás András a hatvanas évektől fordította műveit, Tomcsányi Zsuzsanna számos Vargas Llosa-történetet ültetett át magyarra, a legutóbbi A diszkrét hős című mű Szőnyi Ferenc fordítása. Pál Ferenc egyetemi tanár fordításában A beszélő, Scholz László egyetemi tanár fordításában az Utazás a fikció birodalmába –  Juan Carlos Onetti világa jelent meg.  

A madridi ceremónián Győri Enikő nagykövet asszony mellett az Egyetem képviseletében részt vesz majd Erdődy Gábor nemzetközi rektorhelyettes, Pál Ferenc rektori megbízott, Menczel Gabriella, a Spanyol Tanszék vezetője és Gosztonyi Gergely rektori kabinetvezető. A világhírű írót az ELTE hallgatói is köszöntik.

2015.06.09.