Az ELTE Fogyatékosügyi Központ megnyitója

Az ELTE Fogyatékosügyi Központ megnyitója
12/10

2015. december 10.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A fsz. 39)

12/10

2015. december 10. -

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A fsz. 39)


2015. december 10-én Scheuer Gyula kancellár adja át a Hallgatói Szolgáltató és Sportközpontban működő ELTE Fogyatékosügyi Központot. A résztvevőket Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa, Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kovács Krisztina, a Fogyatékosügyi Központ vezetője köszönti.

A Központ szolgáltatásait Grósz Judit és Matolcsi Rita gyógypedagógusok, valamint Rozemberczki Zoltán informatikus mutatják be, előadást tart Krizbai Teca, az ELTE PPK hallgatója is. Az estet fogadás zárja, az érdeklődők megnézhetik a Bölcsészettudományi Kar A épületének alagsorában működő Központot is.

Az ELTE-n 2000 óta folyik a fogyatékossággal és krónikus betegséggel élő hallgatók szervezett megsegítése, kezdetben kari koordinátorok közreműködésével. 2009 szeptembere óta egyetemi fogyatékosügyi koordinátor irányítja munkájukat, valamint vezeti az egész egyetemet érintő fogyatékosságügyi intézkedéseket, programokat. 2015. szeptember 15-től a Kancellária létrehozta a Fogyatékosügyi Központot, amely a Hallgatói Szolgáltató és Sportközponton belül működik. A kari koordinátorok és a Fogyatékosügyi Központ munkatársai közösen látják el a fogyatékossággal élő hallgatók speciális igényeinek kielégítését, az új Központban három gyógypedagógus és egy látássérült informatikus dolgozik.

A kari koordinátorok feladata a hallgató előnyben részesítésének biztosítása (például többletidő a vizsgán, mentességek megadása, az akadálymentes oktatás megszervezése). A Fogyatékosügyi Központ munkatársai a gyógypedagógai és informatikai kompetenciákat igénylő tanítást, tréninget biztosítják (például a Neptun rendszer és a képernyőolvasó programok használatának tanítása; szociális-kommunikációs készségfejlesztés; szervezési stratégiák tanítása; domború ábrák készítése; könyvtárhasználat tanítása; hangostérkép készítése; tanulási technikák tanítása; speciális szoftverek telepítése). A Központ egyéni tanácsadással, konzultációval, kiscsoportos tréningekkel és hallgatói fórumokkal, személyi segítők felkészítésével, adaptált tananyagok előállításával is támogatja az érdeklődőket, valamint a fogyatékos hallgatók számára vásárolt eszközök kölcsönzését is biztosítja.

Meghívó

A helyszín akadálymentes, a regisztráció kötelező.

Időpont: 2015. december 10. 16:00
Helyszín: ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A fsz. 39)