Beutazás Magyarorszára (2020. július 15-től)

Beutazás Magyarorszára (2020. július 15-től)
A Magyarországra való beutazást meghatározza, hogy a magyar hatóság a kiindulási országot milyen kategóriába sorolja.

Ahol az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az zöld, ahol az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos, az sárga, míg ahol a mérték súlyos, az az ország piros jelzésű besorolást kap. A besorolás a pillanatnyi helyzet szerint kerül módosításra. A részletes szabályokról és az országok besorolásáról magyar nyelven itt lehet tájékozódni.

1. Beutazás külföldi állampolgár esetén (kivéve a 2. és 3. pont szerinti külföldieket)

1.1. Zöld besorolású országból: engedély nélkül az általános szabályok szerint.

1.2. Sárga besorolású országból: engedély nélkül az általános szabályok szerint, de belépéskor kötelező az egészségügyi vizsgálata. Ha a fertőzés gyanúja fennáll, nem léphet be Magyarországra. Ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn, 14 napos házi karanténba kerül. A karanténban lévő személyeket a hatóság nyilvántartásba veszi a karantén betartásának ellenőrzése céljából. A karantén megszüntethető egy negatív teszt esetén, de a második teszt kötelező. Ha a második teszt fertőzést mutat ki, a karantént újból elrendelik.

1.3. Piros besorolású országból: nem léphet be Magyarországra.
Kivételt jelent az, ha a beutazás tanulmányi céllal történik. Ebben az esetben a Rendőrség honlapján méltányossági kérelmet kell kitölteni a beutazáshoz, amely magyar és angol nyelven itt található, határinformációk pedig magyarul magyarul itt, angol nyelven itt érhetők el. A kérelemhez csatolni kell az Egyetem által kiállított igazolást. A kérelem járványügyi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázat miatt elutasítható. Az engedély megadása esetén az igazolást papír alapon be kell mutatni a beutazáskor. A beutazó belépésekor kötelező az egészségügyi vizsgálata. Ha a fertőzés gyanúja fennáll, nem léphet be Magyarországra. Ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn, 14 napos házi karanténba kerül. A karantén megszüntethető egy negatív teszt esetén, de a második teszt kötelező. Ha a második teszt fertőzést mutat ki, a karantént újból elrendelik.

Fontos! Ha Ön sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről érkezik, beutazását úgy ütemezze, hogy a 14 napos karanténnak meg kell előznie a jelenléti oktatás megkezdését (elsőéveseknél a beiratkozást is)!

2. Beutazás magyar állampolgár, vagy olyan külföldi állampolgár esetén, aki állandó magyarországi tartózkodásra jogosult vagy 90 napot meghaladó idejű tartózkodási engedélye van

2.1. Zöld besorolású országból: engedély nélkül az általános szabályok szerint.

2.2. Sárga besorolású országból: engedély nélkül az általános szabályok szerint, de belépéskor kötelező az egészségügyi vizsgálata. Ha a fertőzés gyanúja fennáll, hatósági karanténba kerül Ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn, 14 napos házi karanténba kerül. A karanténban lévő személyeket a hatóság nyilvántartásba veszi a karantén betartásának ellenőrzése céljából. A karantén megszüntethető egy negatív teszt esetén, de a második teszt kötelező. Ha a második teszt fertőzést mutat ki, a karantént újból elrendelik.

2.3. Piros besorolású országból: engedély nélkül az általános szabályok szerint, de belépéskor kötelező az egészségügyi vizsgálata. Ha a fertőzés gyanúja fennáll, hatósági karanténba kerül Ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn, 14 napos házi karanténba kerül. A karanténban lévő személyeket a hatóság nyilvántartásba veszi a karantén betartásának ellenőrzése céljából. A karantén megszüntethető két negatív teszt esetén.

3. Beutazás COVID-19 betegségen átesett bármilyen állampolgár esetén

Engedély nélkül az általános szabályok szerint utazhat be bárki, aki bizonyítja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül COVID-19 betegségen átesett.