Az Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény

Az Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény
05/17

2018. május 17. 18:00 - 20:00

ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)

05/17

2018. május 17. 18:00 - 20:00

ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)


Az ELTE Alumni Központ népszerű sorozatának következő állomása a Természettudományi Kar Természetrajzi Múzeumának Biológiai és Paleontológiai Gyűjteménye lesz. A múzeumlátogatást Szente István főmuzeológus, az ELTE Őslénytani Tanszékének oktatója vezeti.

A Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény elődje a XIX. században Margó Tivadar professzor által alapított Zoológiai és Összehasonlító Boncztani Múzeum volt, amelyet annak idején Európa három legszebb gyűjteménye között emlegettek. Egy alkalommal még I. Ferenc József császár is meglátogatta és igen elismerően nyilatkozott róla. Ez az értékes kollekció 1945-ben a budapesti ostrom alkalmával szinte teljesen megsemmisült.

Amikor már egyértelművé vált, hogy a Természettudományi Kar a Trefort kertből Lágymányosra költözik, mód nyílt a megmaradt és az azóta előállított készítményekből, tárgyakból összeállított újabb gyűjtemény kialakítására. A múzeum kincsei közül külön említést érdemel számos igen szép és értékes kövület, a gyönyörű csigaház-gyűjtemény, jelentősek az 1870-es években készített emberi csontváz és a koponyapreparátumok, Török Aurél antropométere, valamint az őslénytani gyűjtemény is.

A séta ingyenes, de regisztrációköteles.

Sorozatismertető

ELTE Alumni 
Facebook