A múlt újragondolása Bizáncban

A múlt újragondolása Bizáncban
02/13

2019. február 13. 17:00

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, fszt. 39.)

02/13

2019. február 13. 17:00 -

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, fszt. 39.)


Az Ókortudományi Társaság és az ELTE BTK Ókortudományi Intézete szervezésében mutatják be Németh András The Excerpta Constantiniana and the Byzantine Appropriation of the Past című monográfiáját, amelyet a Cambridge University Press jelentetett meg 2018-ban.

Az Excerpta Constantiniana kivonatgyűjtemény létrehozását VII. Konstantin bizánci császár rendelte el, a gyűjtemény különlegessége, hogy nem a megszokott kronologikus sorrendben, hanem szerzők és témakörök szerint csoportosították benne az írásokat.

A monográfia szerzője Németh András történész, a Vatikáni Apostoli Könyvtár egyik görög szkriptora és a görög nyelvű kéziratok kurátora, az első magyar, aki ebben a pozícióban dolgozik a neves szentszéki intézményben, és az első vatikáni alkalmazott, akinek a világ egyik legrangosabb tudományos könyvkiadója, a Cambridge University Press adja ki könyvét. Korábban az Országos Széchenyi Könyvtár, majd a berlini Max Planck Institute for the History of Science kutatójaként dolgozott. A szerző új megközelítésben vizsgálja a görög és latin kéziratokat, kutatási területe a X. századi bizánci kultúrtörténet. Tavaly megjelent könyve tizenkét év kutatómunkájának eredménye.

A rendezvényen a kötetet Bollók Ádám, az MTA BTK Régészeti Intézet tudományos munkatársa mutatja be, ezután a szerzővel Bolonyai Gábor, az ELTE BTK Görög Tanszék vezetője beszélget.