Együttműködés a BBTE-vel

Közös mesterképzések indításáról állapodott meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem 2013. szeptember 5-én. Az erről szóló együttműködési keretmegállapodást Mezey Barna és Ioan Aurel Pop rektorok írták alá a Rektori Titkárságon.


A két egyetem a tudományos együttműködés erősítése és a hallgatók mobilitásának érdekében határozta el, hogy magyar és román oklevél megszerzéséhez vezető mesterképzést folytatnak. A közös képzésen azok a hallgatók vehetnek részt, akik az egymásnak megfeleltetett szakokra felvételt nyernek, a két intézménybe történő felvétel között legfeljebb egy év telhet el. A végzettek magyar és román diplomát is kapnak majd. A szerződés szerint bölcsészettudományi, műszaki tudományi, társadalomtudományi és természettudományi területen valósulhatnak meg közös képzések.

Ioan Aurel Pop tartózkodása során angol nyelvű előadást tart a Bölcsészettudományi Kar Kari Tanácstermében, másnap pedig beszédet mond az ELTE ünnepélyes tanévnyitó közgyűlésén is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2012-es Intézményfejlesztési Terve is prioritásként határozza meg a határon túli magyar nyelvű képzések támogatását. Az ELTE a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemmel és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel is.

2013.09.05.