Elfogadás és aktivitás

Sikerrel mutatkozott be az ELTE első speciális sportnapja 2012. szeptember 20-án. A speciális sportnap ötletét 2012 áprilisában Forgács Szabolcs, az ELTE PPK sportszervező BSc szakos, látássérült hallgatója vetette fel, aki a program kidolgozásában és szervezésében is részt vett. Közel harminc sportággal – köztük para- és virtuális sportokkal – ismerkedhettek meg azok, akik ellátogattak az ELTE Bogdánfy utcai sporttelepére: volt kerekesszékes tenisz, streetball, ergoevezés, csörgőlabda és csendes aerobic is. A résztvevők saját élményen keresztül tapasztalhatták meg, hogy a sport mindenkié, a speciális szükségletűek aktív és egészséges életet élhetnek.

Fábri György közkapcsolati és kommunikációs rektorhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta: az ELTE-nek nemcsak a tudományos kutatásban és minőségi oktatásban kell meghatározó szerepet játszania, de élen kell járnia a hasonló kezdeményezésekben is. Kiemelte: az egyetem valamennyi karán foglalkozik koordinátor vagy bizottság a speciális szükségletű hallgatók ügyeivel. Tapolczai Gergely, a Magyar Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának tagja gratulált a szervezőknek, illetve párhuzamot vont az esélyegyenlőségi osztályfőnöki órák és a sportnap között: ezek az alkalmak fontos találkozási pontot jelentenek a fogyatékossággal élőknek és az épeknek is. Perjés István, a PPK dékánhelyettese biztatta a résztvevőket, hogy merjék átlépni saját korlátaikat. A megnyitó végén Fábri György elismerő oklevelet adott át azoknak a speciális szükségletű hallgatóknak, akik kiemelkedő helyezéseket értek el a poznani nemzetközi úszóversenyen A kitüntetettek: Kassai Balázs (BGGyK), Torzsás Vivien (BGGyK), Losonczi Judit (TTK) és Farkas Norbert (PPK).

        

Az egyik legnépszerűbb sportág az ülőröplabda volt: a program során közel félszázan játszottak együtt a női ülőröplada csapat tagjaival, de a bocsa, a tandem és a showdown is közkedvelt volt. A mozgás mellett az egészséges életmóddal kapcsolatos vetélkedőt is rendeztek, amelyet a PPK Személyiség-és Egészségpszichológia Tanszék hallgatói bonyolítottak le. Az interaktív erőpróbán volt illatteszt, relaxációs gyakorlat és légzéstechnikai bemutató is. A speciális sportnapon a fogyatékossággal élők sportolási lehetőségeivel két előadáson és azt követő beszélgetésen is foglalkoztak.
 
A rendezvényen az ELTE-hallgatók mellett az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium mintegy 110 középiskolása is részt vett. Kollár Judit (BLÁG) osztályfőnök szerint a rendezvény oldja a fogyatékossággal kapcsolatos ismeretlenséget és fejleszti a diákok toleranciáját is, míg Deákné Veszprémi Ágnes testnevelő (BLÁG) az aktív részvétel fontosságát emelte ki.

Lakos Renátától, a program szervezőjétől megtudtuk: a sportnap az elfogadás, a sport és az aktivitás jegyében jött létre, a mottóhoz kapcsolódó programsorozatot a Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ) kezdeményezte, melyhez jól illeszkedett Forgács Szabolcs ötlete. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar mellett társszervezőként az FMSZ, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete és az ELTE Sport Kft. is közreműködött. A speciális sportnapon a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Pest Megyei Tolmácsszolgálatának munkatársai tolmácsoltak.

2012.09.27.