„Először mondom el…”

1944-ben közel 200 ezer jogfosztott, kanárisárga csillagot viselő, zsidónak nyilvánított budapesti lakosnak kellett csillaggal megjelölt házakba – a rendeletek által kijelölt kényszerlakhelyre – költöznie mindössze néhány nap leforgása alatt. 70 évvel később, 2014. június 21-én az OSA Archívum által 2014. január végén indított Csillagos Házak program során közel hétezer ember vett részt a házak előtt vagy a házak udvarán megtartott rendezvényeken, koncerteken, felolvasásokon, vezetett sétákon és személyes visszaemlékezéseken. A programhoz az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék hallgatói is csatlakoztak.

A civil rendezvény záróeseményét az OSA Archívum épülete előtt összegyűlt közel 600 ember számára Ungváry Krisztián történész videóbejelentkezése nyitotta meg, az utcán felállított zongorán pedig Medgyesi Zsolt zongoraművész szólaltatta meg Beethoven Appassionata szonátáját. Az estét az archívum épületére vetített filmválogatás zárta. A filmek között szerepeltek Egyetemünk hallgatóinak összeállításai is.

„A diákok a Csillagos Házak program ihletésére projektmunkaként, nem órai keretek között végezték a munkát” – emelte ki Gács Anna, a Média és Kommunikáció Tanszék egyetemi docense, a projektmunka vezetője. „Tiszai Orsolya abból indult ki, hogy felfedezte, hogy az ő háza is csillagos ház volt, és kutatni kezdett, túlélőket keresett. Három hallgató – Csernay Dóra, Wirth Kinga és Báthori Katalin – olyan közintézményeket keresett fel, amelyek csillagos házak voltak, és az ott dolgozókkal, illetve vezetőkkel készítettek interjút arról, hogy szerintük hogyan érdemes megemlékezni a 70 évvel ezelőtt történtekről” – mondta el. Katona Fruzsina Bárdos Juditot, a film szak korábbi tanárát, az ő nagynénjét, illetve lányát a három generáció attitűdjéről és kapcsolatáról kérdezte, felidézve az Akácfa utca 59. történetét.

A hallgatók média MA-szakosok, a filmek operatőrei, Nyitrai Balázs és Gondos Dóra a film szak BA-hallgatói. A munkát Hajnal Ernő, a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Stúdiójának vezetője segítette. A Tanszék 2014 őszére számos vetítést és beszélgetést tervez, illetve egy saját honlapot is létrehoznak az anyagoknak. A programokról készült összes videó ezen a linken megtekinthető.

2014.06.27.