Hírek, felhívások (archívum)

ELTE Sikerek: Persányi Miklós

2017.10.10.
ELTE Sikerek: Persányi Miklós
Az „ELTE Sikerek” előadássorozat következő előadója 2017. október 4-én Persányi Miklós, a Fővárosi Állat-és Növénykert főigazgatója volt: előadásában hallhattunk gyerekkoráról, a középiskolai és egyetemi éveiről, valamint nagyszabású terveiről is. Az előadásról nagyszerű recenziót olvashatnak az ELTE honlapján!

Persányi Miklós állatkert-igazgatóhoz illően nem érkezett egyedül: Huba, az uhu is elkísérte őt az Aula Magnába. Pataky Csilla ELTE Alumni menedzser köszöntője után Borhy László akadémikus, az Egyetem rektora, az ELTE Alumni Tanácsának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Beszédében kitért az egyre színesebb alumni életre, a színvonalas programokra is, valamint kiemelte azt, hogy az ELTE alumnusai – mint a szellemi elit – mindenki számára követendő értékeket közvetítenek ma Magyarországon.

Persányi Miklós fényképekkel tarkított színes előadásának elején a gyermekkoráról beszélt: itt kitért első állatkerti élményeire és elmondta, hogy mindig arról álmodozott, hogy egyszer állatkert-igazgató legyen. Ezt követően általános iskolai és gimnáziumi éveire emlékezett vissza, ahol az egyetemhez hasonlóan szintén nagy formátumú tanárai voltak. A „Non datur ad Musas, currere lata via” Propertius-sort választotta személyes idézetként. Az előadásból megtudtuk, hogy miért: tizenöt éves korában kapta az idézetet a gimnáziumi latintanárától, aki nagy hatást gyakorolt rá. Egykori tanára ma az ELTE professor emeritusa, Ritoók Zsigmond, akit szintén a közönség soraiban üdvözölhettünk.

Persányi Miklós 1975-ben szerezte oklevelét biológia–népművelés szakon. Diplomája megszerzése után igen színes életpálya következett: elsőként gimnáziumi tanárként dolgozott, majd környezetmérnöki és természeti erőforrás menedzser tanulmányokat végzett, ezt követően Londonban dolgozott környezetvédelmi főszakértőként. Közel húsz éve vezeti a Fővárosi Állat- és Növénykertet, amely az évi 1 millió látogatójával Magyarország leglátogatottabb kulturális intézménye. Az előadás során hallhattunk arról, hogy minként alakították át a zsúfolt ketrecekkel teli állatkertet a ma is ismert barátságos közösség térré, és hogy állították helyre az eredeti tervrajzok alapján az ikonikus épületeket.

Előadása végén beszélt a jövőbeli terveiről is: az egykori vidámpark területén hatalmas beruházással az egy helyett már három állatkert fogadja majd a látogatókat, tematikus parkkal, valamint az egészen kicsiket megszólító Holnemvolt várral. Az előadás végén lehetőség nyílt kérdezni is: a hallgatóság az állatkerti dolgozók mindennapjaira és a karrierlehetőségekre volt kíváncsi. Scheuer Gyula kancellár pedig megköszönte az előadást, és kiemelte, hogy minden ELTE-s hallgató elé példaként állítaná azt, hogy nagy álmokkal és merész tervekkel mindent el lehet érni.

Az előadásra Egyetemünk minden karáról érkeztek érdeklődők és minden korosztály képviseltette magát.

Persányi Miklós előadását videoklipen vagy komplett, másfél órás felvételét formájában meg is hallgathatja, nézheti az ELTE youtube csatornáján! Az előadás beharangozójában pedig további tartalmas ismertetőt olvashat róla.

Az „ELTE Sikerek” előadássorozat folytatódik, november 15-én Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó lesz a vendégünk, részletek hamarosan, figyelje híradásainkat és Facebook-oldalunkat!

Sorozatismertető
Előző előadó

ELTE Alumni
Facebok

ELTE Sikerek - Persányi Miklós

ELTE Sikerek - Persányi Miklós

0

/

0

0

/

0