Ferencz Orsolya előadása

Ferencz Orsolya előadása
03/14

2019. március 14. 18:15

ELTE Bolyai Kollégium (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13., 104.)

03/14

2019. március 14. 18:15 -

ELTE Bolyai Kollégium (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13., 104.)


A Bolyai Kollégium „Csütörtök Este” előadássorozatának következő vendége az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

A külgazdasági és külügyminiszter a 27/2018-as utasításával az űrkutatásért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Ferencz Orsolyát, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet űrkutató csoportjának tudományos főmunkatársát. Az utasítás szerint a biztos gondoskodik az űrkutatást érintő jogszabályok, szerződések előkészítéséről és kidolgozásáról. Felügyeli a területtel kapcsolatos szakpolitikák és stratégiák kialakítását és megvalósítását, képviseli a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon, ezen kívül ellátja az űrkutatásért felelős főosztály tudományos és szakmai irányítását, valamint közreműködik a főosztály állományának kiválasztásában és értékelésében. Ferencz Orsolya tevékenységét a biztonságpolitikáért felelős államtitkár útján a külgazdasági és külügyminiszter irányítja.

Ferencz Orsolya Budapesten született. Az ELTE Trefort Ágoston (akkori nevén Ságvári Endre) Gyakorlóiskola elvégzése után 1993-ban a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán diplomázott villamosmérnökként. 1996-ban doktori címet, 2000-ben pedig PhD-fokozatot szerzett a műszaki egyetemen. 1996 óta dolgozik az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetében, korábban tudományos munkatársként, jelenleg tudományos főmunkatársként. Emellett tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, kutatási témái közé tartozik többek között a magnetoszféra és az égitestek elektromágneses környezetének vizsgálata, illetve az űridőjárás. 

A Csütörtök Este a Bolyai Kollégium szorgalmi időszakban heti rendszerességgel megrendezett programja, melynek célja, hogy a kollégisták kiemelkedő személyiségekkel – nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel – találkozzanak, szembesüljenek a tudomány és a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. Az előadások vitával együtt kb. 1–1,5 órásak, a rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szívesen látnak.

Forrás: Bolyai Kollégium