Fókuszban a numizmatika

Fókuszban a numizmatika
06/12

2019. június 12. 16:00

ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum krt., 6–8., I/115.)

06/12

2019. június 12. 16:00 -

ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum krt., 6–8., I/115.)


Az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék eseményén a 2018-as, I. Fiatal Numizmaták Konferenciáján elhangzott tanulmányokból összeállított kötetet mutatja be Latorcai Csaba. 

A Fiatal Numizmaták Konferenciája (FNK) a rokontudományok hasonló rendezvényeinek mintájára a fiatal kutatók számára kíván évről évre lehetőséget biztosítani kutatási eredményeik bemutatására. A konferencia szervezésével hagyományt szeretnének teremteni: céljuk, hogy a tanácskozás az elkövetkező években – újabb és újabb helyszíneken megrendezve – a magyar numizmatika kiemelkedő jelentőségű fórumává váljon. Az FNK első, egynapos konferenciájának 2018. október 11-én az ELTE Bölcsészettudományi Kar adott otthont, a Történelem Segédtudományai Tanszék szervezésében. A helyszínválasztás szimbolikus volt, mert 1777-ben ezen a karon jött létre a honi numizmatika első tudományos műhelye. Hagyományt kívántak teremteni azzal is, hogy az FNK előadásainak szerkesztett változatát nyomtatott kötet formájában jelentetik meg.

A kötet szerzői a tágabban vett kelet-közép-európai régió fiatal numizmata generációját képviselik. A széles történelmi és tematikus merítésnek köszönhetően a kötet izgalmas utazásra kalauzolja az olvasót Magyarország, illetve szűkebb-tágabb földrajzi környezete változatos korszakaiba és vidékeire, méltán tartva számot nemcsak a történész szakma, hanem az érdeklődő nagyközönség figyelmére is.

A kötetet Gyöngyössy Márton régész, egyetemi docens szerkesztette, és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár ismerteti. 

Meghívó
A kiadvány PDF formátumban
Forrás: ELTE Reader