Folytatódik az energetikai modernizáció az ELTE-n

2019.05.15.
Folytatódik az energetikai modernizáció az ELTE-n
A május 14-i kormányhatározat alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem újabb 2 milliárd forintot fordíthat épületeinek energiahatékonysági fejlesztésére. Az egyetem a többlettámogatást a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar budapesti, Ecseri úti épületének energetikai modernizációjára fordítja.

A kormány az 1273/2019-es határozatával módosította a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) végrehajtásáról és a KEHOP éves fejlesztési keretének meghatározásáról szóló 2016-os határozatát. Ezzel az Eötvös Loránd Tudományegyetem további 2 milliárd forintos támogatást fordíthat épületeinek energetikai korszerűsítésére.

Az ELTE 2018 őszén 320 millió forintos támogatást nyert el hasonló célokra a KEHOP-5.2.2-16-2017-00112 projekt keretében. A jelenleg is zajló beruházás során az egyetem szombathelyi telephelyének (Savaria Egyetemi Campus) „A” épületében korszerűsítik a nyílászárókat és a hőszigetelést. A 2019. május 14-én megjelent kormányhatározat ezt a 320 milliós keretet emelte meg 2 milliárd forinttal. Az egyetem a többlettámogatás nagy részét a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar budapesti, Ecseri úti épületének energetikai modernizációjára fordítja, ahol szintén

a hőszigetelés fejlesztése és a gépészeti berendezések cseréje lesz a fő feladat

– jelentette be Scheuer Gyula kancellár.

A kormányhatározatnak köszönhetően kibővülve folytatódhat az ELTE épületeinek energiahatékonysági fejlesztése. A folyamat 2015-ben indult el, amikor összesen 850 millió forint támogatásból hét helyszínen, köztük Ferencziek terén álló Egyetemi Könyvtárban újították fel a fűtési rendszert és a nyílászárókat. A fejlesztés fontos mérföldköve volt a tavaly lezárult KEHOP-5.2.4-15-2016-00003 számú projekt, amelyben 5 milliárd forintért korszerűsítették többek között a Természettudományi, az Állam- és Jogtudományi, a Tanító- és Óvóképző, valamint Pedagógiai és Pszichológiai Kar épületeinek hőszigetelését és fűtési rendszereit. Ezen felül napelemeket helyeztek el a felújításban érintett épületeken, amelyekkel az egyetem energiára fordított költése 300 millió forinttal, szén-dioxid kibocsátása pedig 4600 tonnával csökkenhet éves szinten.

A keddi kormányhatározattal az ELTE energetikai beruházásainak volumene 6,1 milliárd forintról 8,1 milliárdra nőtt.