Fűszerek és analitika
2017. november 09. 17:00
ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83)
2017. november 09. 17:00 -
ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83)
Az élelmiszerek lényeges jellemzője ízük, illatuk és kinézetük, e tulajdonságok a beltartalmi értékeknek is fontos összetevői. Különösen igaz ez például a fűszerekre, amelyeket kifejezetten érzékszervi jellegzetességeik miatt adunk ételeinkhez. Az előadás bemutatja az íz- és az illatanyagok érzékszervi és műszeres meghatározásának elveit és lehetőségeit. Érdekes példák segítségével szemlélteti a kémiai összetételük és érzékszervi tulajdonságaik közötti kapcsolatokat. Kitér a vegyületek egészségre gyakorolt hatására, ahogy Hippokratész mondja: „Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”.