Grétsy László Prima Primissima-díjas

2012.12.10.
Grétsy László Prima Primissima-díjas

A Prima Primissima díjakat 2003 óta osztják ki, ekkor döntött úgy Demján Sándor üzletember, hogy tíz év alatt három milliárd forinttal támogatja a hazai tudomány, kultúra és sport kiválóságait. A jubileumi, 10. díjátadón magyar oktatás és köznevelés kategóriában Grétsy László nyelvész, az ELTE professor emeritusa Prima Primissima Díjban részesült. A díjakat 2012. december 7-én adták át a Művészetek Palotájában.

Grétsy László 1932-ben született Budapesten. 1954-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos ösztöndíjasa, tudományos munkatársa, 1971-től a mai magyar nyelvi osztály vezetője lett. 1987 és 1998 között az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar Magyar Nyelvészeti Tanszékét vezette. 1992-től az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnöke, 2006-tól tiszteletbeli elnöke. Szerkesztője, rovatvezetője volt a Magyar Nyelvőr, az Édes Anyanyelvünk, az Élet és Tudomány, a Szabad Föld című orgánumoknak, számos ismeretterjesztő, nyelvészeti-nyelvművelő rádió- és televízióműsorban (Álljunk meg egy szóra!, Szószóló) működött közre. Grétsy László 2010 óta az egyetem professor emeritusa.

A magyar oktatás és köznevelés kategória Prima Díjasa Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény lett.

Az ELTE alumnusait és professzorait is díjazták. A magyar irodalom kategóriában Prima Primissima Díjat kapott Krasznahorkai László, aki az egyetem magyar-népművelés szakán végzett. A magyar tudomány kategóriában Prima Díjban részesült Ritoók Zsigmond filológus-ókorkutató és Szemerédi Endre matematikus is. A díj alapításának 10. évfordulója alkalmából Jubileumi Prima Primissima Díjat vehetett át Jordán Tamás színművész, rendező, színházigazgató is, aki a 60-as években az ELTE Universitas együttesének amatőr színészeként kezdte pályáját.

A díjátadó megtekinthető a Magyar Televízió honlapján.

Prima Primissima