Gyakorlóiskolai sikerek

Az ELTE gyakorlóiskoláinak diákjai kiemelkedő sikereket értek el az elmúlt időszakban, az eredmények közül válogattunk.

Kémiai diákolimpia

Magyarország csapata harmadszor vett részt a 48. alkalommal megrendezett Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián, és ismét a legjobbak között végzett. Borsik Gábor, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium tanulója ezüstérmes (felkészítő tanára Villányi Attila), Forman Ferenc, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója bronzérmes (felkészítő tanárai Berek László és Balázs Katalin) lett. A magyar csapatból Angyal Péter (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár) és Sütő Péter (Szent István Gimnázium, Budapest) ezüstérmet vehetett át. A kémiaversenyt Moszkvában rendezték meg, összesen 104 versenyzővel. A feladatok bármely kémiaversenyt tekintve továbbra is a legnehezebbek voltak: a háromfordulós, egyhetes versenyen elméleti és laboratóriumi problémák megoldását várták el a résztvevőktől. A magyar diákok a tavalyi Nemzetközi Kémiai Diákolimpia válogatója alapján kerültek be a csapatba, és mindannyian készülnek az idei „nagy olimpiára”, amelyre a csapat kiválasztása még folyamatban van. A diákok válogatását és felkészítését középiskolai tanáraik mellett az ELTE Kémiai Intézete végezte.

A 2013/2014-es Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny győztesei és dobogósai

A nemzetközi sikerek mellett Borsik Gábor (Apáczai) első helyen végzett a kémiai OKTV-n, Forman Ferenc (Radnóti) pedig harmadik lett a megmérettetésen. Uzonyi Anna (ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola) a biológiai OKTV első helyén végzett, Vágó Fruzsina (Apáczai) a latin szekció győztese lett.

Dürr Miklós (Apáczai) földrajzból az országos verseny második helyén zárt, Gay Katalin (Trefort) a spanyol szekció ezüstérmese lett. Barnicskó László Balázs (Apáczai) kémiából, Gerlei Anna Eszter (Radnóti) magyar nyelvből végzett a harmadik helyen. Balázs Gergő (Apáczai) a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája Történelem Nagydíját vehette át.

Nyelvi versenyek és sportsikerek

A „Kínai híd nyelvi verseny” magyarországi fordulóján a Trefort diákjai közül Aradi Sára első, Kovács Regina pedig második lett. Az Apáczai leánycsapata (Shan He Jia Rita, Érseki Tamara, Vujosevics Eszter és Hoyle Anna Caitlin) második lett a sakk diákolimpia szombathelyi országos döntőjében. Király Zalán (Trefort) a MAFC-Kosársuli U16-os csapatával az országos kosárlabda kadett döntőn második helyen végzett.

2014.05.30.