Hol vannak a corvinák?

Hol vannak a corvinák?
02/07

2019. február 07. 17:00

Országos Széchényi Könyvtár (1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.)

02/07

2019. február 07. 17:00 -

Országos Széchényi Könyvtár (1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.)


Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár állományából Mátyás király több corvinája is megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár 2019. február 9-ig látogatható A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállításán.

A kiállított, díszesen miniált kötetek részben azon kódexek közé tartoznak, melyeket 1877-ben, 140 évvel ezelőtt II. Abdülhamid török szultán juttatott vissza a budapesti egyetemistáknak. A Hunyadi Mátyás király könyvtárából származó kéziratokat Magyarországról egykor II. Szulejmán csapatai kobozták el hadizsákmányként. Az „átajándékozás” tényét, melyet minden kötetbe arany festékkel jegyeztek be, a könyvészeti kutatás könyvtáraink és könyvészetünk történetének egyik legörvendetesebb eseményeként értékelte. A kulturális örökség részét képező dokumentumok a viszontagságos sorsú magyar régió történetének tanúi, őrzőhelyük a budapesti egyetem, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltára lett. A kiállítás a nagy érdeklődésre való tekintettel január 27-én és február 3-án vasárnap is nyitva tart.

Az OSZK február 7-én csütörtökön tartja a kiállítás hivatalos záróeseményét: a Corvinakutatás - Hogyan tovább? című nyilvános műhelybeszélgetés témája a 15–16. század könyvkultúrája. A fórum tizenegy résztvevője közt van Pócs Dániel, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézet adjunktusa, valamint Szörényi László irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézet volt igazgatója, aki 1973-tól 1991-ig az Eötvös Kollégiumban is oktatott. A beszélgetés moderátora Földesi Ferenc.

Lapozzon bele kódexeinkbe virtuális időutazás keretében, vagy tekintse meg a legdíszesebb lapokat naptárunkban!