Innovációs díjat nyertek az ELTE Apáczai Gimnázium diákjai

Egy új organikus katalizátor működési mechanizmusának feltárásáért első díjat kapott Berta Dénes és Kovács Ádám a MISZ ifjúsági innovációs versenyén. Dicséretben részesült az ugyancsak apáczais Piros Éva Anna és Érsek Gábor, az ELTE TTK hallgatója.

„Kreatív, tehetséges fiatalokat keresünk, aki fogékonyak az újdonságra, újszerű megoldásokat találnak ki. Nem ötleteket, hanem megoldásokat várunk, és nem a legjobb tanulókat keressük, hanem ötletes, magas színvonalat képviselő és megvalósítható megoldásokat, amelyek hasznosak lesznek a társadalom számára” – foglalta össze az ifjúsági innovációs verseny célkitűzését Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a versenyt meghirdető Magyar Innovációs Szövetség képviseletében.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjkiosztóján, 2012. június 11-én összesen 22 tehetséges fiatal mutatta be munkáját a Csodák Palotájában. A 21. alkalommal megszervezett versenyre 86 pályamű érkezett, melyek közül a zsűri 56-ot javasolt részletesebb kidolgozásra. A verseny 2. szakaszában 45 részletesen kidolgozott tanulmány, illetve megvalósított találmány közül választották ki a díjazottakat. A 3-3 első és második helyezés mellett két harmadik díjat, valamint egy különdíjat és egy fődíjat is odaítéltek a szervezők. Az elismeréseket Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár adta át, aki a műszaki- és természettudományok ünnepének nevezte az ifjúsági innovációs verseny kiállítással egybekötött díjátadóját.

Az első díjjal elismert, az Apáczai Gimnázium komplex természettudományos tagozatán idén érettségiző Berta Dénes és Kovács Ádám egy organokatalitikus reakció mechanizmusának feltárásáért részesült az elismerésben. Fölkeltette a figyelmüket egy új típusú katalizátor, amelyet dr. Soós Tibor és kutatócsoportja fejlesztett ki 2005-ben. Ez az anyag nem tartalmaz sem fémiont, sem enzimet, vagyis olcsóbb és környezetbarátabb módon alkalmazható, mint hasonló katalitikus tulajdonságokkal bíró társai. Előnyös tulajdonságai miatt japán kutatók 2011-ben már elkezdtek foglalkozni az új katalizátorral, és sikeresen alkalmazták is bizonyos királis molekulák előállítására. Mivel a kiralitásnak (a molekulák térszerkezetéből adódó aszimmetria) a gyógyszergyártásban döntő jelentősége van, a fiatal vegyészek azt a feladatot tűzték maguk elé, hogy megértsék, milyen szerepet játszik a katalizátor térszerkezete a kémiai reakció során. Munkájukat dr. Madarász Ádám kutatóvegyész, korábban szintén apáczais diák segítette mentorként. „Megkerestem a középiskolai kémiatanáromat, Villányi Attilát, hogy ajánljon nekem olyan diákokat, akik érdeklődőek, szívesen bekapcsolódnának a kutatóintézeti munkába. Az ő javaslatára keresett meg engem Dénes és Ádám másfél évvel ezelőtt. Az innovációs verseny hírét és a pályázati témát már ők maguk hozták, nélkülük biztosan nem kezdtem volna ezzel a reakcióval foglalkozni” – emlékszik vissza Madarász Ádám. A verseny első díját az EGIS Nyrt nevében dr. Volk Balázs igazgatóhelyettes adta át, aki egykor apáczaisként maga is a verseny díjazottja volt. A havi 30 ezer Ft-os ösztöndíjjal járó nyeremény mellé egy meghívás is jár az EGIS tudományos fórumára, ahol a díjazott ifjú vegyészek szakértő közönség előtt prezentálhatják tudományos eredményeiket.


Papp Gergely, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézménye diákja, fődíjas, valamint Hollós Ádám, a budapesti Szent István Gimnázium, Ludmány Balázs, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium, Berta Dénes és Kovács Ádám, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium diákjai, I. díjasok, és Lipécz Ádám, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem különdíjasa.
MTI Fotó: Kovács Attila

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen dicséretben részesült „Új lehetőségek az energiatárolásban – új típusú polianilin tartalmú interpenetráló térhálók” című pályamunkájával Érsek Gábor, az ELTE TTK Kémiai Intézetének hallgatója és „Cukorbetegség kezelésére alkalmas mikrofúziós készülék használata a bazális/bólusz (BB) inzulinterápiában” című pályázatával Piros Éva Anna, az ELTE Apáczai Gimnázium diákja.

Az ünnepségen bejelentették: A 2012. évi Nobel-díjak átadásakor a stockholmi ünnepségsorozaton a legfiatalabb magyar kutatókat Galgóczi Gábor, a középiskolai csillagászok nemzetközi versenyének győztese, ugyancsak az ELTE Apáczai Gimnázium diákja képviselheti.

A további díjazottakról a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashat.

2012.06.12.