Józsefváros roma öröksége

Józsefváros roma öröksége
02/12

2019. február 12. 09:00 - 13:00

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A)

02/12

2019. február 12. 09:00 - 13:00

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A)


A Józsefváros roma zenei, képzőművészeti és közösségi örökségét feldolgozó projektről szóló műhelykonferenciát Sonkoly Gábor, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja és György Eszter, az ELTE BTK tudományos munkatársa, az Atelier Európai Társadalomtudományi és Historiográfiai Tanszék oktatója nyitja meg.

Az ELTE BTK kulturális örökség tanulmányok mesterszakos hallgatói 2018 őszén bekapcsolódtak az Atelier Tanszék részvételével zajló Horizon 2020-as REACH-projektbe, amely a magyarországi roma örökség participatív feltárását tűzte ki célul. A kutatószeminárium résztvevői (a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, Budapest Főváros Levéltára, a Fővárosi Roma Kulturális és Oktatási Központ) a Gallery8 Roma Kortárs Művészeti Tér és a Kesztyűgyár Közösségi Ház együttműködésével a félév során munkacsoportokban dolgozták fel Józsefváros roma zenei, képzőművészeti és közösségi örökségét.

A konferencián a hallgatói előadásokat vitaindító követi, majd kerekasztal-beszélgetés egészíti ki, ahol a roma kultúrával kapcsolatos gyűjtemények, intézmények lehetőségeiről lesz szó. A konferenciát kis kiállítás kíséri: Nyári Gyula zenész és fotográfus képei az elmúlt évtizedek józsefvárosi roma kulturális eseményeit örökítik meg, köztük több olyan helyszínt is, amelyek mára eltűntek. A műhelykonferencia és a kiállítás célja így többek között az is, hogy a részben elveszett, eltűntetett józsefvárosi roma örökséget láthatóvá tegye.

PROGRAM

09:00     Köszöntő: György Eszter (ELTE BTK), Sonkoly Gábor (ELTE BTK)
09:15     A roma kultúra virtuális háza (Szuhay Péter, Néprajzi Múzeum)
09:45     Józsefvárosi Topotéka (Sándor Tibor, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)
10:15     Kávészünet
10:30     Az egyén szerepe a roma közösségépítésben (Tóth Adrienn, Tüske Tamás, Vajda Zsófia, Vilonya Bianka)
11:00     A roma képzőművészet kortárs roma alkotók szemén keresztül (Jánosi Anett, Lovag Melinda, Szalai Zsófia, Szántó Julianna, Szathmári Edina)
11:30     A Mátyás Egyetemtől a Mátyás Pincéig (Andor Anna Klára, Kónya Sára, Nagy Dóra, Szabó Gergely)
12:00     Kávészünet
12:15     Vita a roma örökség intézményesülésének lehetőségeiről. Moderátorok: György Eszter (ELTE BTK), Molnár István Gábor (Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény)