Júniusi sportsikerek

2016.06.23.
Júniusi sportsikerek

Az ELTE és a BEAC sportolói június folyamán is jól szerepeltek különböző sportversenyeken, az eredmények közül kiemelkedik az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságon a női kajak négyes által, 500 méteren szerzett bronzérem. Emellett a férfi vízilabdacsapat, valamint a maratoni futók sikereinek örülhettek egyetemünk sportrajongói.

A Portugáliában megrendezett Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságon harmadik helyezést ért el a két ELTE-s hallgatót – Simán Fannit és Metz Zsófiát – is szerepeltető kajak négyes az 500 méteres versenyszámban. A Montemor-o-Velhoban zajló versenyen a kvartett a lengyelek és a németek mögött, 1:47.664 perces idővel ért célba. Simán Fanni 200 méter egyesben is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. „Nagyon összetartó csapat vesz részt ezen a versenyen, ezért örülök igazán a fiatalok sikerének”– nyilatkozta a magyar küldöttség vezetője, Petrovics Kálmán. „Soha ennyi érmet nem szereztünk még főiskolai világbajnokságon, a csapatból mindössze két versenyző nem végzett a dobogón” – értékelte Hüttner Csaba, az utánpótlás vezetőedzője. – A férfi négyes ezer méteres győzelme nagy érték, ahogyan Simán Fanni (ELTE) és Fodróczi Vilmos (PTE) harmadik helye is az kétszáz méteren, mert ezekben a számokban viszonylag erős volt a mezőny”.

A MEFOB versenysorozatán egészen a bronzéremig jutott az ELTE-BEAC pólócsapata. A Hajós Alfréd Uszodában megrendezett tornára különböző egyesületekben játszó ELTE-sek álltak össze, hogy képviseljék egyetemünket. A június 12-i fináléra sok néző volt kíváncsi, köztük Kemény Dénes, a korábbi háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány is, aki jelenleg a vízilabda szövetség elnöke. Az ELTE-s csapat meghatározó embere, Zelki Soma számolt be a nap történéseiről: „Vasárnap 10:00-kor a BGE vízilabdacsapatával játszottuk a 2016-os MEFS elődöntőjét. A Budapesti Gazdasági Egyetem pólósai nagyon egységes, kemény együttest alkotnak, akik ellen jobbára csak gyürkőznek a riválisok. Sajnos az időpont kedvezőtlenül hatott a csapatunk összetételére, hiszen a vizsgaidőszak megtizedelte a keretünket. Két cserével tudtunk kiállni, ami rá is nyomta a bélyegét a mérkőzésre. A BGE végig uralta a mérkőzést, és végül nagy különbséggel, 16-6 arányban legyőzött minket. A bronzmérkőzésen szerencsére az elődöntőhöz képest két emberrel többen tudtunk kiállni, ez meg is látszódott a játékunkon. Hiába indult a mérkőzés 4-0-s Pázmány vezetéssel, hamar ledolgoztuk a hátrányt, és tudtunk fordítani, ami a 10-9-es győzelmet eredményezett a mi részünkre, és így bronzéremmel tudtunk távozni az idei Egyetemi Kupáról!”

A BEAC atlétái kiemelkedően szerepeltek a 23. K&H mozdulj! maratonon. A minimaraton-váltó rajta 9 órakor volt, s köztük a leggyorsabb trióként a BEAC női és férfi csapatai értek célba. Jóval népesebb mezőny gyűlt össze a 10 órás rajtnál, az esemény kilencezer nevezőt vonzott – közte kétezer egyéni félmaratonistát –, és a csapatok számának összeadásával kijelenthető: 1500 váltóbot járt kézről kézre. A maratonváltó női és férfi mezőnyében szintén a BEAC sportolói értek elsőként célba. „Az első váltásnál még nem voltunk az élen, a másodiknál azonban már igen, onnan pedig növelni is tudtuk az előnyünket, de nem lazsálhattunk, hiszen a mögöttünk lévő csapatok nagyon keményen jöttek, mindent megtettek, hogy utolérjenek. Azt jó volt hallani, hogy a pályán kívülről szurkolnak, de sokkal meghatóbb volt az, ahogy a mezőny lekörözött tagjai is segítették az élen futót. Nagyon jól esett, hogy sok futónak még volt arra ereje, hogy az élen haladót biztassa. Ez nagyon sportszerű gesztus, ebből is látszik, hogy a sport, azon belül is a futás közössége mennyire összetartó. Amikor csak volt rá erőm, én is biztattam őket.” – nyilatkozta a győztes váltó tagja, Csontos Imre.

Eredmények

Maratonváltó (abszolút):
Férfiak:
1. BEAC Atlétika 1898 (Dani Áron, Farkas Dárius Ádám, Hargitai András, Gyurcsó Gergő, Koch Domonkos, ifj. Csontos Imre Csaba) 2:22:18
Nők:
1. BEAC Atlétika 1898 (Ohn Kinga, Südi Anna, Bíróné Molnár Valéria dr., Hajdú Anna, Ferenc Katalin, Kenesei Zsanett) 2:45:09

Félmaratonváltó (abszolút):
1. Podiart Sashegyi Gepárdok (Beták Bence, Beda Szabolcs, Varga Dániel)

Egyéni félmaraton
Férfiak:
3. Csikász Gábor (Sashegyi Gepárdok)
Nők:
3. Ruscsák Krisztina (Sashegyi Gepárdok)

Minimaratonváltó:
Férfiak:
1. BEAC Atlétika 1898 (Végvári Ádám, Pop Leonardo, Turi Péter Zsolt) 0:22:28
Nők:
1. „Beacos lányok” (Jánosi Virág Eszter, Jósvai Brigitta, Jánosi Lilla Zsuzsanna) 0:25:44

Forrás: BEAC