Kitüntették az ELTE Alumni Alapítvány egyik alapítóját

2018.07.02.
Kitüntették az ELTE Alumni Alapítvány egyik alapítóját
Kiemelkedő emberi helytállásért, a szakmai tevékenységért vagy a példaként szolgáló életútért adományozható Justitia Regnorum Fundamentum díjat idén Vékás Lajos akadémikus, az ELTE Alumni Alapítvány egyik alapítóatyja kapta.

Az elismerést Székely László, az alapvető jogok biztosa, valamint Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi és Bándi Gyula jövő nemzedékekért felelős biztoshelyettesek adták át az ombudsmani hivatal megalakulásának évfordulóján.

A Justitia Regnorum Fundamentum díjat az ombudsmanok minden évben azoknak adományozzák, akik az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt értek el, vagy jelentősen hozzájárultak ilyen eredmény eléréséhez.

Vékás Lajos professzor méltatásában elhangzott, hogy a jogtudós alapvető jogaink érvényesülését, az Alaptörvényben is elismert alkotmányos értékek és államcélok megvalósulását szolgálja hosszú ideje és kiemelkedő módon. Pályafutásából az indoklás többek között azt emelte ki, hogy az új Polgári Törvénykönyv előkészítésében igen nagy szerepet játszott, oktatói tevékenységével európai hírnévre tett szert, amelyet a magánjog, különösen a polgári jog és a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok jogának kutatásával szerzett. 

ELTE Alumni
Facebook