Költők és írók az ELTE-n

2019.04.11.
Költők és írók az ELTE-n
A magyar költészet napja alkalmából – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttünk néhány írót és költőt, akik az egyetem falai között folytatták tanulmányaikat.

A Nyugat folyóirat írói közül többen is az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói voltak. Az Anna-versek szerzője, Juhász Gyula 1903 és 1906 között magyar-latin szakos hallgatóként látogatta Négyesy László szemináriumát az egyetemen, amely akkor még a Budapesti Tudományegyetem nevet viselte. Juhász Gyula mellett Kosztolányi Dezső és Babits Mihály is rendszeresen részt vett az azóta irodalomtörténeti jelentőségűvé vált műhely munkájában. Babits magyar-francia szakon, Kosztolányi pedig magyar-német szakon folytatta tanulmányait. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni Karinthy Frigyesről sem, aki bár hivatalosan nem volt az ELTE hallgatója, rendszeresen látogatta Négyesy professzor óráit.

De nem csak a Nyugat első nemzedékének tagjai, hanem híres meseíróink közül is többen az ELTE padsoraiban mélyítették el szakmai tudásukat a különböző tudományterületeken. Benedek Elek az 1800-as években, míg Berg Judit – a népszerű Rumini-kötetek írója – az 1970-es években végzett az egyetemen. Lázár Ervin, a Négyszögletű kerek erdő szerzője vagy Varró Dániel, akit először a Túl a Maszat-hegyen kötete kapcsán ismertünk meg, szintén az egyetemen folytatta bölcsészeti tanulmányait. Janikovszky Éva pedig több szakot is elvégzett, hiszen a filozófia és a pszichológia mellett poltikai gazdaságtant is hallgatott.

Népszerű prózaíróink, Esterházy Péter és Krasznahorkai László szintén az ELTE-n végezték tanulmányaikat, de míg előbbi matematikát tanult, addig Krasznahorkai magyar-népművelő diplomát szerzett. Závada Pál szociológiát, Garaczi László filozófiát, Dragomán György angolt és filozófiát tanult az egyetem falai között, Spiró György pedig orosz-szerb-horvát szakosként diplomázott.

Költőink közül Tandori Dezső 1957 és 1962 között volt az egyetem magyar-német szakos diákja, és ide járt mestere, Nemes Nagy Ágnes is, ő latin–művészettörténet szakos hallgatóként látogatta az órákat. Pilinszky János szintén itt mélyítette el tudását a jog területén, és koptatta a padot a bölcsészkar magyar-olasz-művészettörténet szakán. 

Az említetteken kívül Nádasdy Ádám,  Lackfi János, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Jókai Anna és Polcz Alaine is az egyetem alumnusai. A sort hosszan folytathatnánk, hiszen több száz éves fennállása óta számos kitűnő író és költő hallgatója volt az ELTE-nek.

Forrás: ELTE Alumni arcképcsarnok