Középpontban a fiatal kutatók

Középpontban a fiatal kutatók
11/29

2022. november 29. 19:00

online

11/29

2022. november 29. 19:00 -

online


Webinárium a Fiatal Kutatók Akadémiája felméréséről és tagfelvételi pályázatáról.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) 2019-ben az MTA köztestületi tagságán belül alakult, annak közfeladataival összhangban működő tudományos társaság. Célja, hogy Magyarországon és külföldön képviselje a fiatal kutatók közösségét, elősegítse szakmai fejlődésüket, ellássa érdekképviseletüket, valamint erősítse a kutatók és a társadalom közötti kapcsolatot.

A széleskörű adatokon nyugvó, felelős érdekképviselethez és döntéshozatalhoz szükség van a fiatal kutatók helyzetének tudományos igényű felmérésére. A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) 2018-ban és 2021-ben is felmérést készített a 45 év alatti kutatók helyzetéről. A webináriumon Solymosi Katalin, az FKA társelnöke, Fröhlich Georgina és Hatvani István Gábor FKA-tagok ismertetik az októberben nyilvánosságra hozott, 2021-es felmérés legfontosabb megállapításait. A kutatási jelentés elérhető ezen a linken.

A program második részében az FKA főbb aktivitásait, valamint tagfelvételi pályázati eljárását ismertetik. Utóbbi keretében az MTA 40 év alatti köztestületi tagjai 2022. december 1-ig jelentkezhetnek a szervezet tagságára, a 2023-2028 közötti periódusra. Az FKA-nak jelenleg 9 teljes állásban az ELTE-n oktató tagja van (Hungler Sára, Kubinyi Enikő, Mátyus Edit, Ősi Attila, Schlosser Gitta, Sík Domonkos, Solymosi Katalin, Szöllősi Gergely János, Terpai Tamás), többen az ELTE Doktori Iskola oktatói vagy témavezetői, négyen pedig óraadóként dolgoznak az egyetemen (Dékány Éva, Fröhlich Georgina, Haranginé Lukács Réka és Hatvani István Gábor). 5 ELTE-s tag válik 2023. május 1-től a szervezet alumnusává, így különösen fontos, hogy legyenek új, a tudományos közélet iránt elkötelezett ELTE-s jelentkezők az idei tagfelvétel során. A tagfelvételi kiírás elérhető ezen a linken.

A webináriumot az FKA és az ELTE Alumni Kutatói Tagozat közösen szervezi.