MCC Roma Tehetség Program

2019.09.09.
MCC Roma Tehetség Program
A Mathias Corvinus Collegium az első sikeres évfolyam tapasztalataira építve idén ismét meghirdet Roma Tehetség Programját, amellyel lehetőséget biztosít olyan tehetséges roma fiatalok számára, akik elhivatottságot éreznek egy iskolát kiegészítő képzési programban való részvételre a sikeres továbbtanulás elérése érdekében.

Az egyetemistáknak meghirdetett program egy két féléves, intenzív, külföldi tanulmányokra felkészítő kurzus, amelynek célja, hogy hogy támogatást nyújtson olyan tehetséges hallgatók számára, akik alap-, mester- vagy doktori (PhD) képzésüket külföldi egyetemen szeretnék végezni. A külföldön való továbbtanulás a roma származású fiatalok számára sajátos nehézségeket jelent, így az intenzív program az akadályok felszámolására helyezi a hangsúlyt. A képzés személyre szabottan segít abban, hogy a diákok versenyképes pályázati anyagokat tudjanak beadni a kiválasztott intézményekbe, majd, ha szükséges, sikeres szóbeli felvételit is tudjanak tenni. Ebből adódóan a képzés az íráskészség-fejlesztésre, interjúszituációk gyakorlására, valamint az idegen nyelvi képzésesekre fókuszál.

A megvalósuló kurzusok részben csoportosak, részben egyéniek, szemléletükben gyakorlatiasak és célirányosak. A szakmai képzéseken túl a sikeres külföldi továbbtanuláshoz fontos a támogató kortársközeg megléte. A hasonló élethelyzetben lévő fiatalok nemcsak a kiváló oktatóktól, hanem egymástól is tudnak újat tanulni, motivációt meríteni. A közös képzési alkalmak, a csoportos feladatok és beszélgetések lehetőséget biztosítanak az emberi kapcsolatok elmélyülésére. Mindezek mellett az MCC olyan beszélgetéseket, közösségi eseményeket szervez, ahol a kollégium hazai és külföldi oktatóinak, támogatóinak bevonásával életutakat és lehetőségeket ismertetnek meg a résztvevőkkel. Ennek célja, hogy a résztvevők első kézből ismerkedjenek meg tapasztalatokkal a külföldi oktatási rendszereket illetően, tudatosítsák magukban, hogy milyen nehézségekkel jár például a ki-, majd a hazaköltözés, vagy hogyan lehet fenntartani a barátságokat országhatárokon is túl.

Az MCC Roma Tehetség Program intenzív egyetemi képzésének három fő eleme van:

  • Rendszeres kurzusok és közösségi alkalmak az MCC budapesti épületében. A kurzusok között található meg például a motivációs levél megírását segítő íráskészség-fejlesztő workshop. Az ezeken való részvétel a program folytatásnak alapvető feltétele.
  • Heti rendszerességgel tartott, személyre szabott, lakó- vagy tanulmányi helyhez igazított készségfejlesztő kurzusok, mint például a felvételi által megkövetelt nyelvvizsga letételéhez szükséges intenzív nyelvi kurzusok.
  • Folyamatos, személyes mentoráció és telefonos kapcsolattartás az MCC tehetségsegítőivel, akik segítenek követni a felvételihez szükséges ütemtervet, tanácsokat adnak és motiválják a diákokat.

A képzés anyagi költségeit, így az utazást, a szállást és a képzések minden költségét a szervezők állják. A programot folyamatosan és sikeresen teljesítő diákok számára az MCC biztosítja szakmai és kapcsolati erőforrásait, annak érdekében, hogy sikeres legyen pályázatuk hazai és külföldi ösztöndíjak elnyerésére. A képzés iránt érdeklődők sikeres felvételi eljárást követően vehetnek részt az MCC Roma Tehetség Programban. Az egyetemistáknak szóló programról ezen az oldalon olvashat bővebben, az aktuális pályázati kiírás pedig itt érhető el PDF formátumban. A jelentkezés menetéről szintén az MCC honlapján található részletes információ, pályázni az online űrlap kitöltésével lehet 2019. szeptember 15-én 23:59-ig.

Forrás