Miért élünk hierarchikus struktúrákban?

Miért élünk hierarchikus struktúrákban?
02/13

2014. február 13.

ELTE TTK Ortvay-terem (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, 0.81)

02/13

2014. február 13. -

ELTE TTK Ortvay-terem (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, 0.81)


Vicsek Tamás, a Biológiai Fizikai Tanszék egyetemi tanára (együttműködve Enys Mones, Nepusz Tamás, Tartcai Norbert, Somorjai Gergely, Vásárhelyi Gábor, Virágh Csaba és Zafeiris Anna kollégákkal) tartja az Ortvay Kollokvium következő előadását 2014. február 13-án „Miért élünk hierarchikus struktúrákban? címmel.

Az összetett rendszerek szinte mindegyike hierarchikus szerveződésű. Annak ellenére, hogy ez a fajta struktúra rendkívül elterjedt az élővilágban és az emberi társadalom legkülönbözőbb létesítményeiben, a hierarchikus felépítés eredetére vonatkozó kvantitatív ismereteink nagyon korlátozottak. Számos kérdés merül fel: Hogyan lehetne számszerűsíteni egy komplex hálózat hierarchikusságának mértékét? Mik az előnyei az ilyen szerveződésnek? A hatékonyabb működés, esetleg a jobb információáramlás vagy éppen irányíthatóság? Esetleg az, hogy az ilyen struktúrák jobban tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez? Másfelől az – mondhatni ezzel szemben – hogy stabilabbak?

A kutatócsoport legújabb munkái ezekre a kérdésekre keresnek választ. Bevezettek egy önkényes paraméterek nélküli hierarchikusság-mérőszámot, amely jó összhangban van számos megfigyeléssel. Egy modellcsalád segítségével vizsgálták, hogy a csoportok tagjainak kompetenciája milyen eloszlás mellett optimális, és azt találták, hogy akkor tudnak egy csoport tagjai effektíven együttműködni, ha a kompetenciák és a tagok követési hajlandóságai hierarchiába rendezhetőek. Megalkottak egy modellt, amely megmagyarázza, hogyan alakulhat ki spontán, önszerveződő módon hierarchikus együttműködés az egyébként önző egyedek között. Az előadás végén Vicsek professzor bemutatja, hogy a csoport hol tart a drónok csoportos repülésének megvalósítását célzó fejlesztésekkel és kutatásokkal.

A Természettudományi Kar Fizika Intézete 1998 ősze óta szervezi azt az intézeti szintű kollokvium-sorozatot, amelyet – az első ilyen sorozat elindítójáról – Ortvay Kollokviumnak neveztek el. Az előadásokat meghívott magyar és külföldi fizikusok tartják aktuális témákban. Megértésükhöz bármely fizikai diszciplinában szerzett előismeret elegendő, minden érdeklődőt szívesen látnak.

Vicsek Tamással készített korábbi beszélgetésünk itt olvasható.

Időpont: 2014. február 13. 15:00
Helyszín: ELTE TTK Ortvay-terem (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, 0.81)

ELTE Fizikai Intézet