MineDText

MineDText
04/17

2019. április 17. 17:00 - 18:30

ELTE TáTK Kari tanácsterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

04/17

2019. április 17. 17:00 - 18:30

ELTE TáTK Kari tanácsterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)


Az ELTE TáTK idén is részt vesz a 2012-ben Berlinből indult nemzetközi Startup Safari kezdeményezés programján, melynek célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertesse a startup-világot és erősítse a piaci szereplők közötti kapcsolatokat.

A digitális forradalom az emberiség írásbeli önkifejezésének forradalma is. A weboldalakon, közösségimédia-felületeken, szöveggé alakított videókon, digitalizált könyvtárakban felhalmozódott szövegek a társadalmi valóság sosem látott szélességű és mélységű elérését teszik lehetővé a szöveganalitikusok számára. Individuális és kollektív cselekedeteinkről, szerepeinkről és csoportközi viszonyainkról, mindezek időbeli dinamikájáról és strukturális heterogenitásáról naponta több millió terrabyte-nyi digitális szöveg keletkezik, s ez a meglevő adatvagyon néhány évente megsokszorozódik. Ez a szöveguniverzum olyan analitikai technológiákat hívott életre, melyek az üzleti világ mellett a szociológia, politológia, kutatásmódszertan, történeti és elméleti bölcsészettudományok számára kikerülhetetlen eszközökké váltak a bennünket körülvevő valóság és a valóság digitális lenyomatának megértésében.

Miként használja a szöveganalitikai módszereket egy politológus, egy szociológus vagy egy üzleti elemző? Milyen kognitív nyelvészeti eredmények alapján finomhangolhatóak a szöveganalitikai eszközök? Hogyan viszonyul egymáshoz, hogyan kommunikál egymással az eltérő szakterületeken és tudományágakban felhalmozott szövegbányászati tudáskincs? Milyen rálátása van a különböző szektorokban kutató szövegbányászoknak egymás munkájára és módszereire, és mit kérdeznek egymástól, ha egy asztal mellé ülnek?

A résztevők:

Dessewffy Tibor szociológus [ELTE TáTK – Digitális Szociológia Kutatóközpont] - moderátor
Koltai Júlia data scientist [ELTE TáTK – Társadalomtudományos Kutatások Módszertana Tanszék]
Putz Orsolya kognitív nyelvész [ELTE BTK – Amerikanisztika Tanszék]
Sebők Miklós politológus [MTA TK – Kormányzás és Közpolitika Osztály]
Sütő Anna szakértő [Datalyze Research Ltd.] 

Regisztráció
Jegyek

Forrás: ELTE TáTK