Művészet a mikroszkópiában

Az idén 18. alkalommal megrendezett Nemzetközi Mikroszkópos Kongresszust (International Microscopy Congress) 2014. szeptember 7–12. között tartották Prágában. A konferencián a TTK Központi Kutató és Műszer Centrum laborjai közül a Pásztázó Elektronmikroszkóp Labor egyik felvételét első díjjal ismerték el.

Az ELTE TTK Központi Kutató és Műszer Centrum laborjai közül a Pásztázó Elektronmikroszkóp Laboratórium több kutatását is bemutatta a konferencián. Többek között szóbeli előadásokon anyagfizikai és szerkezetkutatási eredményeiket mutatták be, amelyek egy része az ELTE és a BME kutatói együttműködésének eredményeként született.

A konferencián „Art in Microscopy” (Művészet a mikroszkópiában) címmel versenyt is rendeztek. A szervező bizottság a versenyre beküldött 158 kép közül 12-t választott ki, amelyek részt vettek a végső megmérettetésben. A 12 kép közül kettő a TTK KKMC Pásztázó Elektronmikroszkópos Laboratóriumában készült, az 1. és 10. számú. A laboratórium magas színvonalú kutatói és operátori munkáját jellemzi, hogy a végső szavazáson a „Life Science” kategóriában a két kép közül az egyik nyerte el az első helyet. A képen fügefa levélének fonákja látható, amelyet légcserenyílások, tüskék és erek borítanak. A mikroszkópi felvételt Baris Adrienn készítette és Kalácska Szilvia színezte.

A konferencián több mint 3000-en vettek részt, közel 2300 absztrakt érkezett, a 76 cég állított ki. Az esemény jelentőségét mutatja az is, hogy a nemzetközi mikroszkópos kutatók számára csupán négyévente nyílik lehetőség részt venni ilyen nagyszabású és széleskörű eseményen: a legközelebbi Nemzetközi Mikroszkópos Kongresszust 2018-ban, Sydneyben rendezik.

2014.09.24.