Nemzetközi Bebras Műhelykonferencia

Nemzetközi Bebras Műhelykonferencia
05/13 - 05/17

2019. május 13. - 2019. május 17.

Hotel Telekom (8174 Balatonkenese, Parti sétány 51.)

05/13 - 05/17

2019. május 13. - 2019. május 17.

Hotel Telekom (8174 Balatonkenese, Parti sétány 51.)


Magyarország rendezi meg májusban a 15. Nemzetközi Bebras Műhelykonferenciát, melynek első napja kifejezetten a tanároknak szól, a szervezők azonban mindenkit örömmel látnak, akit érdekel az informatikai gondolkodás, annak oktatása és fejlesztése.

Az informatikai gondolkodás (computational thinking) sokrétűsége és fontossága napjainkban kiemelt szerepet kapott. A nemzetközi Bebras kezdeményezés magyar ága, az e-hód már 2011 óta működik. A konferencián a résztvevők számos előadáson és workshopon mélyedhetnek el az informatikai gondolkodás témakörében, gyakorlati alkalmazásában és megismerhetik az úgynevezett „unplugged Bebras” kezdeményezést is. A műhelykonferencia nyelve angol, regisztrálni a rendezvény honlapján lehet, további információ Pluhár Zsuzsától kérhető e-mailben.

A Bebras Valentina Dagiene litván professzor által életre keltett kezdeményezés, melynek célja, hogy megmutassa az informatika területének sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit, felkeltse az érdeklődést a szakterület iránt, feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket és fenntartásokat, valamint informatikai gondolkodást ösztönző feladatokkal segítse az oktatás résztvevőit. A kezdeményezés fő megvalósulása a minden év novemberévben megrendezett verseny, melyhez a Bebras-országok közösen dolgoznak ki feladatokat. Ezek közül a legjobbak kötelezőek lesznek, a többi pedig szabadon választott, illetve az adott ország saját feladatokat is adhat a versenyzőknek. Magyarországon többségében az ELTE IK tanárképzésben résztvevő hallgatók által készített feladatok szerepelnek a versenyen. A résztvevők online formában válaszolják meg a kérdéseket. A versenyre fordítandó idő egy tanóra, ez alatt öt korosztályban egyenként három nehézségi szinten 18 feladatot kell megoldani.