Nemzetközi projektben vizsgálják az állampolgári aktivitást

2016.03.18.
Nemzetközi projektben vizsgálják az állampolgári aktivitást
Hat ország – Anglia, Magyarország, Ausztrália, Kanada, Libanon és Szingapúr – részvételével 2016 májusában indul az a nemzetközi kutatás, amelyben azt vizsgálják, hogy mit jelent az állampolgári aktivitás a fiatalok, a szakemberek és a kormányzat számára. A Youth Activism, engagement and the development of new civic learning spaces című, három éves futamidejű kutatás a University of York konzorciumvezetésével valósul meg. A programot a nagy-britanniai The Leverhulme Trust 122.857 angol fonttal (körülbelül 48 millió Ft), az International Network Grant keretében támogatja.

A konzorcium vezetője Ian Davis, a University of York professzora, a kutatás további vezető professzorai Andrew Peterson (University of South Australia, Adelaide), Mark Evans (Ontario Institute of Studies in Education, University of Toronto,Kanada), Dina Kiwan (American University of Beirut, Libanon) és Jasmine Boon Yee (Nanyang Technological University, Szingapúr). A projekt hazai vezetője Fülöp Márta, az ELTE Pszichológiai Intézet egyetemi tanára, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos tanácsadója.

A kutatás fel kívánja tárni, hogy mit jelent az állampolgári aktivitás a fiatalok, a szakemberek és a kormányzat számára, milyen mintázatai vannak az egyének és a csoportok aktív állampolgári magatartásának, hogyan segítheti elő az oktatás a demokratikus pluralizmussal kapcsolatos aktivitási formákat különböző társadalmi és politikai közegekben. A kutatók szemináriumokat és workshopokat tartanak a különböző országokban. Az első workshopot Yorkban rendezik, míg az utolsó, integráló és eredményeket bemutató konferencia a tervek szerint 2019 tavaszán, Budapesten lesz. A projekt végén a szakemberek intervenciós programok megvalósítására tesznek majd javaslatot.

Az ELTE-n megvalósuló kutatásban Fülöp Márta egyetemi tanár, Berkics Mihály egyetemi adjunktus és Sebestyén Nóra (MTA TTK) mellett a Pedagógiai és Pszichológiai Karon működő Társas interakció: Versengés és Együttműködés Kutatócsoport PhD-hallgatói és mesterszakos hallgatói is részt vesznek.

ELTE PPK