Netszó-pályázat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen működő Kommunikáció: internet és média műhely netszó-pályázatot hirdet.

A digitális kommunikáció (közösségi oldalak használata, csetelés, sms-ezés, blogolás) hatással van a magyar nyelv szókincsére is. E hatások közé tartozik az informatikai szókincs használata köznapi társalgásban is (pl. szkennel, szerver, domén, driver), az idegen – elsősorban angol – nyelvi szavak átvétele és magyarosítása (pl. CapsLock, pendrive, fájl, cset), illetve az új szóalkotások (pl. fácse, fészel, láwol) létrehozása, valamint új szószerkezetek (pl. dob egy sms-t, felmegy msn-re, leesik a netről) kialakulása.

A pályázóktól minél több, a fentiekhez hasonló szó, szószerkezet összegyűjtését várják. A szóhoz vagy szószerkezethez szócikkszerűen írjanak két-három mondatban rövid magyarázatot a szó jelentéséről, használatáról, esetleg keletkezési módjáról. Minden szóhoz, szószerkezethez illesszenek egy példamondatot, amelyben az adott lexikai elem előfordul. Ha szótárt vagy internetes oldalt használnak forrásként, annak az adatait is adják meg.

A pályázatra három kategóriában lehet nevezni:

  1. középiskolás: 12 és 18 év közötti diákok;
  2. ifjúsági: 19 és 26 év közötti, jelenlegi vagy éppen végzett hallgatók;
  3. felnőtt: 26 év feletti pályázók.

Terjedelmi megkötés nincsen. A pályamunkákat a netszopalyazat@gmail.com címre várják, legkésőbb 2011. április 30-ig. A beérkezett pályamunkákat a nyelvészet elismert szakemberei fogják bírálni. A legjobb pályamunkákat a műhely megjelenteti, illetve készítőjüket értékes jutalomban részesíti.

További részletek és példák a pályázat plakátján

2011.02.23.