Online tanévzárás, óvatos nyitással

2021.06.03.
Online tanévzárás, óvatos nyitással
A következő tanévig továbbra is érvényesek az Egyetemen az online működéssel kapcsolatos szabályok és lehetőségek, a járványügyi védekezés szigorú keretei. Ugyanakkor már tartható élőben diplomaosztó, doktori avatás, és a jelenlegi járványügyi tendenciák ismeretében az Egyetem védettségi igazolvánnyal látogatható gólyatáborokra és fizikai jelenléttel induló új tanévre készül.

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület (JOKT) június 3-i dokumentumában összefoglalja mindazokat az új kötelezettségeket és felhívásokat, amelyek a 2020/2021-es tanév tavaszi félévének befejezésével és a 2021/2022-es tanév előkészítésével kapcsolatban az egyetemi polgárokat érintik.

Az ELTE a jelenlegi félévet a távolléti oktatás és számonkérés szabályai szerint fejezi be. A hallgatók személyes jelenlétével nem szervezhető számonkérés. A következő tanévig továbbra is fennmaradnak az Egyetemen az online működéssel kapcsolatos szabályok és lehetőségek, az elektronikus ügyintézés, az egyetemi testületek is online módon szervezik működésüket és döntéshozatalukat.

Újdonságot jelentenek viszont az óvatos nyitás jegyében történő változások. Az adott kar dékánja már dönthet úgy, hogy a kar az évzáró, diplomaosztó ünnepséget jelenléttel szervezi, amelyen mindenki csak védettségi igazolvány (plasztikkártya, vagy telefonos applikáció) birtokában és előzetes bemutatása mellett vehet részt. A doktori avatást az avatandók, az egyetemvezetés és a szervezők személyes jelenlétével szervezik, a vendégek online követhetik. A Quaestura június 14-től előzetes időpontfoglalás mellett már személyes ügyfélforgalmat is bonyolít a központi ügyfélszolgálaton. Bővült és változott a kollégiumokkal kapcsolatos szövegrész is.

Változatlanul érvényben vannak ugyanakkor a járványügyi védekezés megszokottá vált keretei. Az egyetemi épületekben kötelező a belépéskori lázmérés, a kézfertőtlenítés, az általános maszkhasználat. Kérjük, hogy szigorúan és következetesen teljesítsék különösen a maszkhasználattal, a távolságtartással és személyi higiénével kapcsolatos követelményeket és előírásokat!

A 2021/22- es tanévet az Egyetem fizikai jelenléttel kívánja megkezdeni,

a személyes tudásátadás elsődlegességét fenntartva ugyanakkor meg kívánja őrizni a digitális oktatás egyes jól bevált formáit, ezért az online és hibrid megoldásokat át fogja emelni a normál működési rendbe.

2021 nyarára – a jelenlegi prognózisok alapján – gólyatáborokkal készül az ELTE, melyek biztonságos megszervezését fokozott körültekintéssel és óvatossággal kívánja biztosítani. Szervezőként és vendégként is csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy jelenhet meg a gólyatáborokban.



A JOKT valamennyi egyetemi polgár számára nyomatékosan ajánlja, hogy éljen a védőoltás lehetőségével, mivel a járvány elleni védelem központi eleme a védőoltásból származó védettség, mely a legnagyobb mértékben óvni képes a fertőzéstől és a megfertőződéstől egyaránt. Felhívják az egyetemi polgárok figyelmét arra, hogy a 2021/2022. tanév első félévétől az oltási védettség hiánya önmagában nem fogja feljogosítani a hallgatókat a távolléti oktatási lehetőséget biztosító kivételes tanulmányi rendre, a munkavállalókat az otthoni munkavégzésre. Valamennyi középiskolásnak, felvételizőnek is ajánlják a védőoltást.

A koronavírussal kapcsolatos minden információ itt található.