Sakura-ünnep

Sakura-ünnep
04/09 - 04/10

2011. április 09. - 2011. április 10.

ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25.)

04/09 - 04/10

2011. április 09. - 2011. április 10.

ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25.)


A japán cseresznyefák virágot bontanak az ELTE Füvészkertben 2011. április 9–10-én és 16–17-én.

Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a sakura fák virágzásában.

A Füvészkertben a többféle méretű és árú japán cseresznyefák örökbe fogadhatók, azaz megvásárolhatók. Idén a Sakura-fák örökbefogadásából befolyt összeget teljes egészében a japán katasztrófa károsultjainak megsegítésére fordítják. A Japán Nagykövetség kérésének megfelelően a Japán Vöröskereszt számlájára juttatják el a pénzt.

A kézműves foglalkozásokon a gyerekek kipróbálhatják kézügyességüket, az Ikebana Iskola bemutatja, hogyan készül az autentikus japán ikebana. A látogatók előadásokat hallgathatnak a Bonsai neveléséről, japán úti élményekről, autentikus japán teát kóstolhatnak, vagy megismerkedhetnek a japán íjászattal és más japán harcművészetekkel. A minden évben meghirdetett haiku-író versenyről bővebben itt olvashat.


A sakura virág a cseresznyevirágzás ünnepének jelképe. A cseresznye – akárcsak hazánkban – Japánban sem egy időpontban virágzik, ami részint a japán szigetek észak-dél irányban elnyúló elhelyezkedése miatt, másrészt a különböző fajták eltérő virágzási ideje miatt alakul így. A helyi televíziók és rádiók időjárás jelentéseiben igyekeznek előre közölni a virágnyílás várható idejét. Ezt az előrejelzést az emberek mindig nagy érdeklődéssel várják, hiszen időben kell tudniuk mikorra várható, hogy felkészülhessenek a „virágnézéssel” egybekötött ünnepségekre. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek és finomak, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak.

A Sakura-ünnep megszervezésében partnereink a Japán-Magyar Baráti Társaság, a Magyar Anime Társaság és a Nemzeti Bonsai Gyűjtemény.

Helyszín: ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés utca 25.)
Időpont:
2011. április 9–10. és 16–17.

ELTE Füvészkert