Táplálék, de honnan?

Táplálék, de honnan?
09/26

2022. szeptember 26. 17:00

MTA Székház (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

09/26

2022. szeptember 26. 17:00 -

MTA Székház (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


Az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoport fenntarthatósági vitasorozatot indít, az első alkalom témája az élelmiszer-ellátó rendszerek szerkezete.

A beszélgetések fókuszában a környezeti fenntarthatóság érdekében bevethető, elsősorban a gazdasági növekedéstől való függést csökkentő, a mai működésektől radikálisan eltérő stratégiák állnak. Meg lehet haladni a gazdasági növekedés logikáját úgy, hogy mégis emelkedjen az életszínvonal? Milyen konkrét stratégiákra lenne szükség az egyes szektorokban? Mit jelent ez az élelmiszer-ellátás területén, és milyen alternatíváik vannak a mai, környezeti szempontból fenntarthatatlan rendszereknek? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a meghívott vendégek.

Idén ősszel az élelmezés fenntarthatóságáról és jövőjéről fog beszélgetni három alkalommal is Zalatnay László környezetgazdálkodási szaküzemmérnök, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja; Bruder Márton agrármérnök, ökológai gazdálkodó, a Magyarországi Agroökológia Hálózat tagja és Havasi Máté környezetkutató, halászati szakmérnök, a Hivekovics Családi Gazdaság szakmai igazgatója.

Az első beszélgetésre szeptember 26-án kerül sor, a felvezető előadást Zalatnay László tartja Rövid pórázon. Az élelmiszer-ellátó rendszerek szerkezete címmel. Az előadást szakértői, majd kötetlen beszélgetés követi.  A beszélgetés moderátora Benedek Zsófia biológus, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatója.

Az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoport vezetője Antal Miklós ökológiai közgazdász, az ELTE TáTK oktatója.

A beszélgetésről készült felvétel az MTA YouTube-csatornáján is nézhető lesz.

Facebook
Kép forrása: Getty Images