Vas Imre emlékéremmel tüntették ki Benczúr Miklósnét

Az ELTE BGGyK egykori tanszékvezetője sokoldalú rehabilitációs tevékenységéért, a mozgáskorlátozott gyermekek sportjának országos szintű fejlesztéséért vehette át az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társaságának elismerését.

Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága idei Vas Imre emlékérem kitüntetettje az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar egykori tanszékvezetője, Dr. Benczúr Miklósné, aki sokoldalú rehabilitációs tevékenységének elismeréseképpen a Társaság vándorgyűlésen, Szombathelyen vehette át az elismerést. A Vas Imre emlékéremmel a Társaság életművet ismer el, általában évente egy olyan fő kapja, aki a Társaságban is aktív tevékenységet fejt ki, illetve ötévente egy fogyatékossággal élő személy is kap ilyen elismerést hasonló munkásság alapján.

Dr. Benczúr Miklósné (sz.: Bartos Judit) gyógytornász és gyógypedagógus 1971–1981-ig a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthonban mozgásnevelő tanárként dolgozott. Csávás Dezsőnével együtt indította el 1975-ben a szomatopedagógusok képzését, először levelező, majd nappali tagozaton. Először a látássérült gyermekek gyógypedagógiáját oktató Tiflopedagógiai Tanszék munkacsoportja jött létre, majd megalakult az önálló Szomatopedagógiai Tanszék. Egyetemi doktorátusának megszerzése után (aminek témája a mozgássérültek sportja volt) ennek a tanszéknek, mai nevén az ELTE Gyógypedagógiai Kar Szomatopedagógiai Tanszékének a vezetője lett és maradt 65 éves koráig.

Megalakulásától kezdve vezette a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Mozgásfogyatékosságügyi Szekcióját, erről a tisztségéről az ez évi kongresszuson mondott le. A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE) elnökségének és a Gyógypedagógiai Szemle szerkesztőbizottságának aktív tagja. Egész pályafutását a mozgáskorlátozott gyerekek sportoltatásában, a sportok adaptációjában, és a nemzetközi kategorizálás hazai adaptálásában fejtette ki. Nevéhez fűződik a mozgáskorlátozott gyermekek sportjának, országos szintű játékainak az elindítása.

2012.09.18.