Véradás

Véradás
03/19

2019. március 19. 10:00 - 16:00

ELTE BTK A épület (1088 Budapest Múzeum körút 6–8.)

03/19

2019. március 19. 10:00 - 16:00

ELTE BTK A épület (1088 Budapest Múzeum körút 6–8.)


A Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete szeretettel vár minden véradót az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Vért az adhat, aki egészségesnek érzi magát, a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, és 18-nál idősebb, de még nem múlt el 65 éves.

Az is adhat vért, akinek tetoválása vagy testékszere van, feltéve, hogy az a véradás előtt legalább hat hónappal készült. A véradóknak fényképes okmányt (személyi igazolványt, útlevelet vagy új típusú jogosítványt), magyarországi címet tartalmazó lakcímkártyát és TAJ kártyát kell bemutatniuk. Külföldi állampolgár esetén útlevél, lakcímet igazoló hatósági igazolvány vagy magyar lakcímkártya, magyar TAJ-kártya vagy az EU- ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges. Fontos, hogy a véradók ne éhgyomorral érkezzenek, valamint a látogatás előtt és után sok folyadékot fogyasszanak.

A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy váradó potenciálisan három ember életét mentheti meg. A véradás egyben szűrővizsgálatot is jelent, hiszen a levett vér felhasználás előtt átesik az ilyenkor kötelező teszten, amely kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C és a szifilisz kimutatására is. Az önkéntes véradók 2014 óta sms üzenetet kapnak az Országos Vérellátó Szolgálattól azon a napon, amikor az általuk adott vért felhasználták a gyógyításban.

A véradás menetéről és a gyakran felmerülő kérdésekről részletes összefoglaló olvasható a Magyar Vöröskereszt honlapján.