COVID-19: Magyarországi beutazási szabályok

COVID-19: Magyarországi beutazási szabályok

2020. szeptember 1-jétől (frissítve: 2021.07.16.)

COVID-19: Magyarországi beutazási szabályok

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a beutazási szabályok gyorsan változhatnak, és a védőoltás mielőbbi felvétele és a védettség megszerzése akkor is erősen ajánlott és elvárt, ha egyébként jelenleg nem kötelező.

A konzuli tájékoztató oldalon (ITT) mindig naprakész információkat talál. Kérjük, az utazás megkezdése előtt feltétlenül ellenőrizze, teljesíti-e a hatályos rendelkezések által támasztott követelményeket!

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A polgári légi járművel történő belépés kivételével a Horvátországból, Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából Magyarországra történő belépés, függetlenül az állampolgárságtól vagy koronavírus elleni védettségtől, járványügyi korlátozás nélkül lehetséges, de a belépés egyéb általános feltételeinek teljesítése (pl. érvényes utazási okmány) továbbra is szükséges.

A légi úton történő határátlépés esetén a 90 napot meghaladó időtartamra érvényes magyar tartózkodási engedély nélkül Magyarországra utazó külföldi hallgatóknak az alább részletezetteknek megfelelően méltányossági kérelmet kell benyújtaniuk.

A Magyarországra utazó, 90 napot meghaladó időtartamra érvényes magyar tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi hallgatók a magyar állampolgárokkal azonos elbírálásban részesülnek, azaz az érkezésüket megelőzően benyújtott különleges kérelem nélkül léphetnek be Magyarországra. Szintén mentesül a méltányossági kérelem alól az, aki védettségi igazolással rendelkezik.

MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM BENYÚJTÁSA

1) Keresse meg a kari koordinátorát és jelezze, hogy a Magyarországra történő belépéshez szükséges van erre a dokumentumra.

2) Meg kell adni az érkezés részleteit, ezt követően küldik meg az igazolást (a teljes képzésre érkezőknek EZT, a mobilitási programmal érkezőknek EZT), amelyre a méltányossági kérelemhez és az országba történő belépéskor is szükség lesz.

3) A méltányossági kérelmet a hatóságok által alkalmazott űrlappal, magyar vagy angol nyelven, elektronikusan kell benyújtani. Az űrlap és az ügyféltájékoztatás ITT található. A kartól kapott igazolást mellékelni kell a kérelemhez. Amennyiben az elmúlt 6 hónapban átesett a COVID-19 fertőzésen és ezt magyar vagy angol nyelvű okirattal alá tudja támasztani (pl. zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított igazolás), szintén mellékelje. Ha segítségre van szüksége az űrlap ki- vagy feltöltésében, kérjük, keresse meg a kari koordinátorát.

Ne felejtse el magával hozni az igazolást, mert a magyar határon kérhetik a bemutatását!

UTAZÁS VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL

Ha rendelkezik magyar vagy Magyarország által elismert védettségi igazolással korlátozás (méltányossági kérelem, karantén) nélkül léphet be az országba.

  • Az Európai Unió tagállama által kérelemre kiállított kétnyelvű, digitális vagy nyomtatott Covid-igazolás az EU minden tagállamában érvényes és Magyarországon is közvetlenül elfogadott.
  • A külföldi védettségi igazolások kölcsönös elfogadását kétoldalú államközi egyezmények szabályozzák. A konzuli szolgálat weboldala felsorolja ezeket az országokat és összegyűjti az elfogadható külföldi védettségi igazolásmintákat. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a lista folyamatosan frissül!
  • Amennyiben bizonyítani tudja, hogy a beutazás jelzése előtt 6 hónapon belül már megfertőződött a COVID-19-cel, szintén mentesül a korlátozások alól.

A COVID elleni védettség applikációval történő igazolása egyenértékű a védettségi igazolás bemutatásával. Applikációval történő igazolás esetén az érintett személyt felhívhatják a személyazonosságának hivatalos okmány felmutatása révén történő igazolására.

ÉRKEZÉSKOR

Belépéskor a rendőrség határozza meg, hogy az országba belépő személy karanténra kötelezett vagy mentesül alóla. A karantén alóli mentesülés esetei:

  • magyar vagy Magyarország által elismert védettségi igazolás általi mentesülés,
  • annak bizonyítása, hogy a személy a belépés jelzését megelőző 6 hónapon belül már átesett a COVID-19 fertőzésen,
  • két negatív PCR teszt bemutatásával (5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett tesztek, melyek közül a másodikat Magyarországon végezték el).

Akire karantént kell alkalmazni, a magyarországi határátlépéskor orvosi vizsgálaton esik át. Aki külföldi országból lép be Magyarországra, a COVID-19 fertőzésen az elmúlt hat hónapon belül átesettséget bizonyítók kivételével (l. a méltányossági kérelemről szóló részt) 10 nap karanténra kötelesek.

A karanténra kötelezett személynek az alábbi adatokat kell megadni a rendőrségnek:

1. határátlépés dátuma
2. név és születési név
3. születési hely és idő
4. anyja leánykori neve
5. állandó lakóhely címe
6. tartózkodási hely címe
7. karantén helyének címe
8. telefonszám
9. email cím
10. állampolgárság
11. a határátlépéshez használt dokumentum száma

Ezeket az adatokat a Magyarországra történő belépést legalább 24 órát megelőzően elektronikusan is megadhatja (javasoljuk, hogy a beutazó hallgatók így járjanak el, mert lényegesen meggyorsítja a határátlépést) ITT (válassza a COVID-10 űrlapot).

A határellenőrzés után a hallgató köteles közvetlenül a megadott szállására menni és erről 24 órán belül tájékoztatni az egyemet (e-mail útján a kari koordinátorát).

KARANTÉN

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a karantént tilos elhagyni – kivéve a tesztelés céljából kiadott különleges engedéllyel – míg a kötelező 10 nap el nem telt vagy nem rendelkezik legalább kettő negatív teszttel. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok betartását a hatóságok ellenőrzik, kérjük, mindig tartsák be azokat! A szabályok megszegése a hallgatói és/vagy ösztöndíjas jogviszony megszüntetését vonja maga után!

A hallgató mentesül a karantén alól, amennyiben két alkalommal, legalább 48 óra különbséggel Magyarországon elvégzett SARS-CoV-2 teszt (szakértő orvosi praxisban elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat) eredményével támasztja alá, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus nem volt észlelhető a szervezetében a teszt során. Amennyiben a kettő közül az első tesztet a schengeni övezetbe tartozó országok valamelyikében, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végezték el, szintén elfogadható.

A karanténról további információt talál az alábbi oldalon: Tájékoztató a karanténban tartózkodó hallgatók számára