Védettség igazolása

Tájékoztató a koronavírus elleni védettség igazolásáról

A 2021.07.05-én hatályos országos és egyetemi szabályok alapján

Tájékoztató a koronavírus elleni védettség igazolásáról

Az ELTE mérlegelte, de nem szervez oltási kampányt. Az állami központi oltási rend mellett egyrészt ez nem szükséges, másrészt az ELTE a saját területén csak rendkívül szigorú egészségügyi előírásoknak megfelelve szervezhetne oltakozást, aminek az infrastruktúrája nehezen biztosítható.

Magyarország a magyar és a Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok számára is lehetővé teszi a védőoltás felvételét. Ehhez először a https://vakcinainfo.gov.hu oldalon, egyénileg kell regisztrálni. A regisztrálóval az egészségügyi szervek felveszik a kapcsolatot és a tájékoztató levélben részletezett módon időpontot foglalhat (jellemzően több helyszín és időpont közül lehet választani). A magyar állampolgárok esetében ez kifejezetten gyors folyamat, a külföldi állampolgároknak általában várni kell néhány napot. A védőoltás ingyenes, és TAJ-szám nélkül is igényelhető. Az első oltást követően a hatóságok automatikusan megküldik a védettségi igazolványt (immunity certificate), általában 10 napon belül a magyarországi tartózkodási helyre.

Az ELTE minden egyetemi polgárt ösztönöz az oltás mielőbbi felvételére. A legfontosabb a védettség megszerzése, ugyanakkor az enyhülő járványügyi intézkedések ellenére is fontos, hogy a külföldön megszerzett védettség Magyarországon hogyan igazolható.

Az Európai Unió bármely tagállama által kérelemre kiállított kétnyelvű, digitális vagy nyomtatott Covid-igazolás érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, Magyarországon is közvetlenül alkalmazandó. 2021.07.01-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az ezzel érkező külföldieknek (az útiokmányt természetesen nem helyettesíti). Fajtái: oltási igazolás, gyógyultsági igazolás, negatív teszt igazolás. Igényléséről, iratmintáiról az alábbi cikk részletes tájékoztatást ad.

A külföldi védettségi igazolványok kölcsönös elfogadását egyébként bilaterális államközi megállapodások szabályozzák. A konzuli szolgálat honlapja az országok felsorolása mellett az elfogadható külföldi iratmintákat is tartalmazza.

A külföldi igazolások, igazolványok magyarországi elismertetésére és a magyar védettségi igazolvány kiállítására az alábbi szabályozás van érvényben:

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet jún. 28-tól hatályos módosítása szerint

  • az EU, ill. Magyarország által elfogadott vakcinával

a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletben [3.§ (2a) bekezdés] meghatározott országokban beadott védőoltás, valamint

  • a fertőzésből bármely országban felgyógyulás

igazolása esetén

  • a magyar és
  • Magyarország területén 180 napon belül 90 napot meghaladóan jogszerűen tartózkodó nem magyar (gyakorlatilag minden külföldi hallgató)

állampolgár személyes vagy elektronikus kérelmére

a kormányablak díjmentesen, 15 napon belül kiállítja a védettségi igazolványt.

Külföldön megkezdett oltakozás magyarországi folytatása: Lehetséges a külföldön kapott (első) oltás magyarországi folytatása akkor, ha az adott vakcinát Magyarország is engedélyezte és jelenleg alkalmazza (különböző vakcinák közötti átjárhatóság szakmailag vitatott és egyelőre nem engedélyezett). Ehhez egy háziorvosnál vagy oltóponton be kell mutatni az első oltásról szóló (külföldi) igazolást, és az egészségügyi személyzet intézi a regisztrációt a második oltásra.

Az egyetemi kollégiumi beköltözést többek között a JOKT tájékoztató is szabályozza. A hatályos 2021.06.03-i szöveg szerint „A kollégiumba csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy költözhet be, vagy az oltási ellenjavallatról orvosi igazolás és negatív PCR-teszt szükséges. Külföldi hallgatók számára karanténszállást és az oltás felvételéig elkülönített szálláshelyet biztosítunk.” A védettség igazolásától csak az újonnan beutazók esetén tudunk eltekinteni, ők türelmi idő kapnak, míg a magyar állam által elfogadott módon is igazolni tudják a védettségüket. A beköltözéshez szükséges tudnivalókat egyébként a kollégiumi felvételi tájékoztató levél tartalmazza, ezt minden kollégiumba felvett hallgató megkapja.

Magyarország – különösen a járvány elleni védelmi intézkedéseket 2021.07.03-ától széles körben enyhítő módosításokkal – mérsékelte a védettségi igazoláshoz kötött szolgáltatások, tevékenységek körét. Azonbana koronavírus gyors fertőzőképességére és a különböző vírusvariánsok megjelenésére tekintettel változatlanul erősen javasolt a védettség megszerzése, és annak igazolhatósága egy esetleges újabb szigorításra számítva.