Erasmus az Egyesült Királyságban

Erasmus az Egyesült Királyságban

A brit kormány döntése alapján az Egyesült Királyság nem vesz részt az új Erasmus+ programban (2021-27). Vajon mit jelent ez az Erasmus+ hallgatói mobilitások szemszögéből?
Kérjük a kiutazás előtt álló hallgatóinkat, hogy figyelmesen tájékozódjanak a kiutazással és kinttartózkodással kapcsolatos kérdésekről.

A mobilitás ideje

A jelenlegi információk szerint utoljára a 2021/22-es tanévre pályázható Erasmus+ mobilitás az Egyesült Királyságba. A 2021/22-es tanévre vonatkozó Erasmus+ pályázati felhívást itt találja.
A mobilitás végső záródátuma 2022. július 31. lehet. 

Egészségbiztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) 2021. január 1-től többé már nem jogosít sürgősségi betegellátásra az Egyesült Királyságban, ezért szükséges az utazás időtartamát lefedő, teljeskörű utasbiztosítást/egészségbiztosítás kötni.  Felhívjuk az Egyesült Királyságba 2021. január 1-je után kezdődő mobilitásra Erasmus+ ösztöndíjat nyert hallgatóink figyelmét, hogy az egész mobilitási időszak alatt érvényes egészségbiztosítás megléte kötelező az Erasmus+ ösztöndíj folyósításához, és a mobilitás megkezdéséhez.

Vízum és beutazási szabályozások

2020. december 31-én megszűnt a szabad mozgás az Egyesült Királyság és az EU között. 
2021. január 1-jén az Egyesült Királyság a 6 hónapot meghaladó tartózkodásokra pontalapú bevándorlási rendszert vezetett be. Legfeljebb 6 hónapig tartó beutazás esetén továbbra is vízum nélkül tartózkodhatnak a magyar (és uniós) állampolgárok az Egyesült Királyságban. 2021. október 1-ig minden uniós polgár számára megmarad továbbá a személyi igazolvánnyal történő beutazás lehetősége, azonban - főként a hazautazás megkönnyítése miatt -  az útlevél használatát javasoljuk. Tipikus vízummentes beutazási célok közé tartozik a turizmus, a családlátogatás, az üzleti találkozó, a konferencián való részvétel vagy akár a 6 hónapot meg nem haladó időtartamú tanulás. Munkavállalásra (és szakmai gyakorlatra) azonban nincs lehetőség a vízummentes tartózkodás keretében. 
Mit jelent ez a különböző mobilitási típusokra vonatkozóan?

Részképzés 

  • 6 hónapnál rövidebb mobilitás

A 2021. január 1. után az Egyesült Királyságba érkező magyar diákoknak nem szükséges vízumért folyamodni, ha hat hónapnál kevesebb ideig fognak az országban tartózkodni. A határon fel kell mutatni az útlevelet, kérhetik fogadó egyetem által kiállított a Letter of Acceptance dokumentumot, a küldő egyetem által kiállított Erasmus+ ösztöndíjról szóló igazolást, valamint a szállás igazolását. További információt itt olvashat.

  • 6 hónapnál hosszabb idejű tartózkodás

Azoknak az uniós állampolgárságú (Erasmus) diákoknak, akik 2021. január 1-je után érkeznek az Egyesült Királyságba és hat hónapnál hosszabb ideig szeretnének maradni, azoknak egy úgynevezett Student Visát kell kérniük a beutazás előtt. Erről bővebb információt ide kattintva olvashat

SZAKMAI GYAKORLAT

Szakmai gyakorlatra nincs lehetőség vízummentes tartózkodás keretében. A szükséges vízum a Temporary Worker - Government Authorised Exchange visa (T5). Erről bővebb információt ide kattintva olvashat.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Brexit közlemény Európai Bizottság
További magyar nyelvű tájékoztatás
Konzuli Szolgálat 

További információért vegye fel a kapcsolatot a fogadó egyetem Erasmus központjával, illetve tájékoztatást kérhet az erasmus@britishcouncil.org email címen.  

EN