Hasznosított találmányok, technológiák

Hasznosított találmányok, technológiák

Hasznosított találmányok, technológiák EN

ImmunoGenes Kft.

Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék docense és Dr. Bősze Zsuzsanna a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója kollégáikkal együtt 2007-ben egy olyan új eljárást fejlesztettek ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelni lehet az ellenanyag termelés mennyiségét és hatékonyságát. Az eljárásról szabadalmi bejelentést tettek, majd annak hasznosítására 2007-ben megalapították az ImmunoGenes Kft.-t. Cégük az érintett intézetekkel (ELTE, MBK) 2008 januárjában kizárólagos hasznosítási szerződést kötött az intézmények tulajdonában lévő szellemi tulajdon hasznosítására.

Az új technológia az előállítási költségek jelentős, 50-60 százalékos csökkentését teszi lehetővé. Az említett ellenanyagokat mind az orvosbiológiai kutatásokban, mind pedig a klinikai, gyógyító munka során nagy mennyiségben alkalmazzák. Világpiaci forgalmuk évente mintegy 2,5 milliárd dollár, ami ráadásul dinamikusan növekszik.

Az eljárás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy több, az ellenanyaggyártásban érdekelt, illetve humán terápiával foglalkozó nemzetközi vállalat már felvette a kapcsolatot az ImmunoGenes Kft.-vel.

Az ígéretes technológia és annak megvalósítása iránti elkötelezettség hatására a kutatás-fejlesztésbe sikerült nemzetközi szinten is elismert, és jelentős nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező menedzsmentet, kiváló kutatókat, valamint hazai és külföldi magántőkét bevonni. Az ImmunoGenes és a Magyar Fejlesztési Bank, Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. közös vállalkozást hozott létre (ImmunoGenes-ABS Zrt), amely megrendelésre ellenanyagot fejleszt, ill. genetikailag módosított állatokat hoz létre.

Honlap 

Maven Seven Zrt.

A Maven7 a hálózatkutatás és az adatbányászat módszertanaira alapuló saját fejlesztésű eszközeivel végez elemzéseket a szervezetfejlesztésben, gyógyszeriparban, médiában és még számos más területen. A cég az üzleti döntéshozókat segíti az által, hogy nagy mennyiségű, nehezen értelmezhető adatokat elsősorban hálózatos megközelítéssel, döntéstámogatásra közvetlenül alkalmas tudássá alakít át.

A Maven7 erős tudományos és szakmai háttérrel rendelkezik. Elemzéseik módszertana nemzetközileg elismert és többszörösen díjazott tudósok és társalapítóik, Barabási Albert László és Vicsek Tamás munkáján és eredményein alapszik.

A Maven7 közösségi hálózatelemző szoftvere, az OrgMapper, a Cfinder nevű algoritmust alkalmazza, melyet az egyik legnevesebb nemzetközi folyóiratban a Nature-ben két alkalommal is publikáltak. (2005, 2007)

Honlap