Hírek, felhívások (archívum)

Lovász Lászlóval indul az „ELTE Sikerek” sorozat

Lovász Lászlóval indul az „ELTE Sikerek” sorozat
05/17

2017. május 17. 18:30

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3. I. em.)

05/17

2017. május 17. 18:30 -

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3. I. em.)


Az ELTE falai közül kikerült, híres alumnusok beszélnek munkájukról, sikereikről és ELTE-s kötődéseikről azon az előadássorozaton, amely „ELTE Sikerek” címmel indul a tavaszi félévben az ELTE Alumni Központ szervezésében. A sorozat nyitó előadását Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartja.

Lovász László 1948-ban született Budapesten. A matematikai tudományok kandidátusa fokozatot 1970-ben szerezte meg, 1971-ben pedig matematikusi diplomát és Dr. rer. nat. címet kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1977-ben lett a matematikai tudományok doktora. Akadémikussá 1979-ben, az MTA rendes tagjává 1985-ben választották.

„A tudományos kutatás 1 százalékban sikerélmény, 99 százalékban kudarcélmény. De mindezért a „heuréka-pillanat” kárpótolja a kutatót: amikor rájön arra, hogy sikerült megválaszolnia egy olyan kérdést, amelyen ő, vagy mások évekig, sőt néha évtizedekig is hiába töprengtek.” Lovász László

Lovász László kutatási területe a kombinatorika és a gráfelmélet, valamint ezek alkalmazásai a számítógép-tudomány és az operációkutatás területén. Nevéhez fűződik a „Lovász-féle lokális lemma”, a „Lovász-féle téta-függvény” és a „Lenstra–Lenstra–Lovász-algoritmus”. Óriási szerepe van abban, hogy a magyar matematikai kutatások egyik súlyponti területe, a kombinatorika a modern matematika meghatározó ágává fejlődött. Legújabban a nagy hálózatok vizsgálatának matematikai alapjaival foglalkozott, továbbá társszerzőként kidolgozta a gráflimeszek elméletét. Lovász László 2007-ben Bolyai-díjat kapott, 2008-ban pedig Széchenyi-nagydíjban részesült. A nagy nemzetközi díjak közül a Kiotó-díjnak és a Wolf-díjnak is birtokosa.

Kiemelkedő tudományos pályafutásának ismertetése mellett megismerhetjük legújabb szakmai tevékenységeit is, első kézből kaphatunk friss információkat, inspiráló gondolatokat, útmutatást.

A rendezvényre a belépés díjtalan. Javasoljuk, hogy biztosítsa a helyét, regisztráljon!
A már lezajlott eseményről recenzió olvasható.

Lovász László pályájáról és ELTE-s kötődéséről beszél az alábbi, 2013-as kisfilmben is:

Visszavárja az ELTE Alma Mater!

Sorozatismertető
Facebook
ELTE Alumni