Felvételi

Felvételi

Üdvözlünk az ELTE Felvételi oldalán, amely azért jött létre, hogy a felvételi eljárás során felmerülő kérdésekben segítséget nyújtson neked. A fenti menüpontokra kattintva vagy a lenti híreket olvasva minden szükséges információt megtalálsz ahhoz, hogy jó döntést hozz a jövődről!

Tudás, élmény, kapcsolatok – az ELTE-vel egy életre szólnak

PÓTFELVÉTELI 2022
Ha lemaradtál a jelentkezésről februárban, vagy nem nyertél most felvételt sehova, 2022. augusztus 5-ig még jelentkezhetsz hozzánk a pótfelvételi eljárásban.
Az ELTE karai közül pótfelvételi eljárást hirdetett az ÁJK, a BTK, a GTK, az IK, a TÓK, a TáTK, a TTK és a BDPK. Közülük a Tanító- és Óvóképző Kar, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, a Természettudományi Kar és az Informatikai Kar Szombathely állami ösztöndíjas helyeket is kínál. Pótfelvételi képzési kínálatunkat és a felvételi követelményeket itt találod: Felvi.hu - Egyetemek főiskolák - ELTE.
Fontos! A pótfelvételin általában csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a "sima" felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, inkább újra nekifutnának a felvételinek. Ők a pótfelvételire nem jelentkezhetnek, legközelebb a keresztféléves felvételin próbálkozhatnak (feltéve, ha a nekik tetsző szakot meghirdeti valamelyik egyetem vagy főiskola). A pótfelvételin is van minimum ponthatár, méghozzá ugyanaz, mint az általános felvételin. Azaz alap- és osztatlan szakokon legalább 280, felsőoktatási szakképzéseken legalább 240, mesterszakokon pedig legalább 50 pont kell ahhoz, hogy elfogadják a jelentkezéseteket.

Sorrendmódosítási kisokos

A 2022 szeptemberében induló képzésekre jelentkezve július 7-ig módosíthatjátok a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Érdemes azonban alaposan átgondolnotok ezt a döntést, mielőtt kattintanátok az E-felvételiben: sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során. Vagyis aki megtette, később már nem módosíthat újra, hiába gondolja meg magát közben. Összeszedtük a legfontosabb teendőket és szempontokat is azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan érdemes élni a sorrendmódosítás lehetőségével, és mikor nem érdemes kihasználni ezt az egyszeri lehetőséget.

Fontos leszögezni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni. Nem lehet új képzést megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani, azaz új egyetemet vagy új képzést már nem tudtok felvenni a listába. Abban az esetben, ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretnétek felvenni – azaz, ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelöltétek meg, akkor lehetőségetek van a költségtérítéses párját is hozzáadni.

Törölni viszont szabadon lehet még a listáról, aminek sok esetben jelentős szerepe lehet. Van ugyanis még egy augusztusi pótfelvételi kör is, amelynél előre ismertek lesznek a felvételi ponthatárok (mert ezek az általános kör július 21-én kihirdetett ponthatáraival azonosak), és ekkor már nem csak a mostani jelentkezési listátokról választhattok. A pótfelvételin az önköltséges képzési formák még szinte mindenhol nyitottak lesznek, néha pedig még állami finanszírozású helyek is akadnak. Aki viszont az általános körben bejut valahova, a pótfelvételin nem vehet részt, és a 30 kredit megszerzéséig máshova átjelentkezni sem tud majd.

Ha tehát valahova biztosan nem szeretnétek járni, inkább vegyétek le a listáról, és várjátok ki a pótfelvételit! Amennyiben ott nem lesz állami hely, de amúgy 400 pont feletti pontszámmal rendelkezel, akkor az ELTE-n pl. ösztöndíjra lennél jogosult, amivel félévenként 175 ezer forintra mérséklődne az önköltségi díjad. Egy év után pedig egy újabb jelentkezést leadva már megszerezheted az állami ösztöndíjat.

Mikor érdemes változtatni?

Akkor érdemes sorrendet módosítani, ha nem azok a képzések szerepelnek a listátokban elsőként, ahová leginkább be szeretnétek kerülni, megváltozott az a preferenciasorrend, ami alapján jelentkezéskor rangsoroltátok a választott képzéseket. Ha például megjelölted az ELTE-n a pszichológia és a közösségszervezés alapszakot is, de megváltozott a véleményed, hogy melyiket tanulnád szívesebben, akkor ezek sorrendjén módosíthatsz.

Jelentkezői preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélnetek a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

Mikor nem érdemes változtatni?

Nem érdemes a megjelölt sorrenden változtatnia annak, aki az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző években megállapított ponthatárokkal. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, a ponthatárok alakulását ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja: az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által oda felvehető létszám (kapacitás), a többi jelentkező pontszáma, de még az is, hogy ők hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést. 

Nem érdemes változtatni a sorrenden akkor sem, ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt az alkalmassági vizsgátok („nem felelt meg" vagy „nem jelent meg" eredményt kaptatok). Alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhetünk felvételt arra a képzésre. Ilyenkor a ponthatárok megállapításakor ezt a jelentkezési helyet nem is veszik figyelembe, az összes többit azonban igen.

Tehát sorrendmódosításkor is érdemes szem előtt tartani, hogy azok a képzések és intézmények szerepeljenek elöl a listában, ahová a leginkább szeretnétek bekerülni. Még ha úgy is gondoljátok, hogy a pontjaitokkal nincs esélyetek bejutni, nem érdemes hátrébb sorolni az amúgy nagyon vágyott intézmény/szakot. A fentiek miatt ugyanis előfordulhat, hogy a pontjaitok mégis elegendőek lennének, ám mivel időközben hátrébb rangsoroltátok, ezért valamelyik kevésbé vágyott, de (a módosítás miatt) a sorrendben előrébb szereplő intézménybe juttok be.

Olyankor, ha mégsem szeretnétek egy képzésre bekerülni, előnyösebb inkább annak visszavonását (kizárását) választani. A jelentkezési helyek visszavonása nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét. Visszavonni jelentkezési helyet tetszőleges alkalommal lehet, de ilyenkor is körültekintően kell eljárni: a visszavonás sem visszavonható, egy visszavont jelentkezési helyet nem lehet újból aktiválni. (És értelemszerűen nem lehet helyette új képzést sem megjelölni.)

Teendők:

Az E-felvételi oldalára minél előbb fel kell töltened a középiskolai bizonyítványodat csatolt fájlként. Erről értesítést is kaptál az Oktatási Hivataltól.

Azok is kaptak levelet, akik idén érettségizőként a korábbi évfolyamo(ka)t már feltöltötték, viszont az utolsó év végi bizonyítványuk még hiányzik, mert még nem kapták meg azt. Rájuk a 2022. július 7-i határidő vonatkozik – legkésőbb eddig kell pótolni a hiányzó dokumentumokat, adatokat –, viszont javasolt a kézhezvétel után minél hamarabb feltölteni a bizonyítványt, a feldolgozást segítendő.

A végzésben szereplő, jogszabály által előírt ötnapos határidő azokra vonatkozik, akik már rendelkeznek a dokumentummal (és annak minden év végi oldalával), azonban eddig elmulasztották azt benyújtani. 

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a kérelem rögzítését, vegyétek figyelembe a feldolgozási időt is! Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik sorrendet is szeretnének módosítani, és finanszírozási párt is felvennének. Ezeket ugyanis csak egymás után tudják megtenni. Az elküldött kérelem nem vonható vissza. Ezért a kérelem elküldésekor ajánlott körültekintően eljárni, és mentés előtt ellenőrizni, hogy valóban úgy állítottad-e be az új sorrendet, ahogy szeretted volna.

Mit kell feltölteni?

 1. A tanulmányi pontok számításához szükséges oldalakat: ezek jellemzően az utolsó két évfolyam eredményeit tartalmazó lapok.
 2. Ugyanakkor, ha valaki olyan idegen nyelvből vagy természettudományos tárgyból szeretné a pontjait számíttatni, amit nem az utolsó két évben tanult, akkor azokat a korábbi éveket is töltse fel, amelyeken ezek az eredmények szerepelnek.
 3. Nyelvvizsgák: Javasoljuk, hogy a már kezedben lévő államilag elismert nyelvvizsgáidat is jelentsd be az E-felvételi oldaladon. (Az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában.) Ha 2003. január 1-je után szerezted meg a nyelvvizsgádat, akkor elegendő a bizonyítványon lévő anyakönyvi számot és sorszámot megadnod. Ezt is most tedd meg. Magát a bizonyítványt nem kell feltöltened. Ha bejelentetted a nyelvvizsgádat az E-felvételi oldalon, néhány nap múlva nézz rá, hogy megkaptad-e a hitelesített státuszt. Csak akkor számítják be a nyelvvizsgapontjaidat, ha ez megtörtént.

Most, hogy kezedben az érettségi és a középiskolai bizonyítványod, véglegesednek a felvételi pontjaid, kiszámolhatod a végleges pontjaidat a felvi.hu pontszámító kalkulátorával.

Miért is járhat pluszpont a felvételin?

 1. Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért maximum 100 többletpont jár, az emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható. (További részletek a többletpontokról itt olvasható.)
 2. Államilag elismert, komplex középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot kaphattok. Fontos, hogy a nyelvtudásért 40 pont a maximum, ha idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor azt csak egyszer, a számotokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen fogjátok megkapni.
 3. Szintén 40 pontot kaphattok esélyegyenlőség jogcímen. A felvételin többletpontra jogosult a hátrányos helyzetű, a fogyatékkal élő, illetve a gyermeket gondozó jelentkező. 
 4. A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után 32 többletpont jár.
 5. Szakképesítésre 32 többletpont jár. Legfeljebb egy, a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél alapján kaphattok 32 többletpontot.
 6. A különböző tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeken szerzett eredményekért (például OKTV, TUDOK) eredményektől és versenyektől függően egészen eltérő pontokat kaphattok.
 7. A NOB által elismert sporteredményekért 10-50 pontot is kaphattok az eredményetektől függően, de legfeljebb egyet számítanak be.

Érveink, amiért érdemes az ELTE-t választanod:

1. Az ELTE méltán az ország legnépszerűbb intézménye: 

 • Az ország legjobb egyeteme: a világ egyetemeinek TOP 2%-ában, 4 TOP 200-as tudományterület.
 • Magyarország legszélesebb oktatási kínálata: 52 alapképzési és 112 mesterképzési szak, 104 idegen nyelvű képzés.
 • Minden negyedik jelentkező az ELTE-t választja, összesen 33.307 ELTE-s hallgató.

2. Az ELTE-n életre szóló tudást szerzel:

 • Interaktív kurzusok, a legkiválóbb oktatók, megújuló laborok és világszínvonalú kutatási lehetőségek – egy helyen minden, amire a magas színvonalú tudáshoz szükséged lesz.  
 • Hazánk legnagyobb tudományos bázisa: 30 akadémiai kutatócsoport, 72 akadémikus kutató, 83% a tudományos fokozattal rendelkezők aránya.
 • A HVG legújabb, Diploma 2022 nevű rangsorkiadványában – amely az egyetemek és főiskolák toplistáját közli – idén ismét Egyetemünk lett az első az összesített intézményi rangsorban, méghozzá úgy, hogy az oktatói és a hallgatói intézményi listát is vezeti.  
 • hallgatói kari rangsor első tíz helyezettje között az ELTE öt kara szerepel.
 • Köztük található egyre erősebb brandként az ELTE pár éve indult gazdasági képzése, amelyet az idén alakítottak át intézetből karrá, és a HVG elemzése szerint a gazdasági képzésterületen egyre inkább felnő a Corvinus mellé.

3. Az ELTE-n életre szóló élményeket szerzel:

 • Itt a legnagyobb egyetemi közösség része leszel. ELTE-s hallgatóként egy globális tudományos párbeszéd részese lehetsz, egyetemünk 33 ezer hallgató otthona, ahol megosztják a tudást egymással. Bekapcsolódhatsz a biztonságot adó kisebb mentori közösségekbe, kari és szakos csoportokba is, a város számos pontját érintő színes programokba. 
 • Sportesemények és izgalmas versenyek, fesztiválok várnak, kipróbálhatod magad művészeti egyesületekben, színjátszó körökben, újságírásban, rádiózásban, a belépőknek pedig gólyatábor, gólyahajó, gólyabál és HÖK által szervezett bulik garantálják a kikapcsolódást.

4. Az ELTE-n életre szóló kapcsolatokat szerzel:

 • Az ELTE-n 546 Erasmus partneregyetemünk közül választhatsz, így ELTE-sként a világ számos pontjára eljuthatsz, nemzetközi szakmai tapasztalatot és tudást szerezhetsz Franciaországtól Svédországig, Japántól Amerikáig. 
 • Inspiráló közösség vár: Magyarország legjobb hallgatói: 358 OTDK-díj 2021-ben.

1635 óta szervesen fejlődő tradíció és ösztönző innováció találkozása vár rád nálunk. Az ELTE az értékek szolgálatában álló világszínvonalú tudást és piacképes diplomát, a kinyíló világot nyújtja számodra. Nálunk a legjobbakkal karöltve érheted el az álmaid!

Ne hagyd, hogy elriasszon, inkább inspiráljon az ELTE presztízse és hatalmas mérete, közössége. Mindenki másban kiemelkedő, de minden egyes tehetségnek megvan az értéke, és nálunk ez a sokszínűség az összetartó erő. Hidd el bátran, hogy a legjobbak közt a helyed, jelentkezz az ELTE-re.

#csakazELTE! #csakte

ISKOLALÁTOGATÁSOK

Kedves felvételiző! Kedves középiskolai pedagógus!
A pályaválasztás komoly mérlegelést igénylő feladat. Az ELTE szeretné megkönnyíteni a középiskolás diákok számára ezt a döntést. Az ország legnagyobb felsőoktatási intézményeként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy – ha a járványhelyzet máshogy nem engedi – online találkozzunk potenciális hallgatóinkkal. Virtuális iskolalátogatásainkon bemutatjuk az ELTE képzési palettáját, illetve az egyetemen elérhető lehetőségeket. Amennyiben szívesen fogadná az ELTE munkatársait, hogy diákjaik feltehessék kérdéseiket, kérjük, írjon e-mailt az iskolalatogatas@elte.hu e-mail címre!

Felvételi hírek