Book of Your Life

Book of Your Life

2024.03.06.
Book of Your Life EN
A Book of Your Life (BoYL) projekt célja az ELTE-re érkező nemzetközi hallgatók kulturális inklúziójának elősegítése, a hazai és nemzetközi hallgatók közötti elfogadás és tolerancia ösztönzése, valamint a hallgatói közösség igényei alapján az Egyetemi Könyvtár és Levéltár szolgáltatásainak fejlesztése. A nemzetközi támogatással megvalósuló projekthez kapcsolódóan új hallgatói közösségi tér kialakítására kerül sor a Könyvtár Ferenciek terei épületében, amelyben a hazai és nemzetközi hallgatóknak, és az őket támogató egyetemi munkatársaknak szóló eseménysorozat valósul meg.

English version

A Book of Your Life projekt az European Cultural Foundation és partnerei (Fondazione Cariplo, Scottish Library and Information Council, valamint az Arts Council England) támogatásával valósul meg, a Europe Challenge 2024 keretében. 

A "THE EUROPE CHALLENGE" PROGRAMRÓL

A BoYL projekt nemzetközi keretét az amszterdami székhelyű European Cultural Foundation és partnerei (Fondazione Cariplo, Scottish Library and Information Council, valamint az Arts Council England) által meghirdetett „The Europe Challenge” éves program adja, amely az európai könyvtárakat és közösségeiket kapcsolja össze annak érdekében, hogy közösen dolgozzanak ki kreatív megoldásokat számos európai – és globális – kihívás, így például a társadalmi elszigeteltség, az egyenlőtlenség, a dezinformáció vagy az éghajlati válság kezelésére. Az egyes könyvtárak minden esetben a helyi közösség problémafelvetésére reagálnak, programjuk megvalósításához nemcsak anyagi segítséget kapnak, hanem képviselőik részt vesznek a kapcsolódó készség- és tudásfejlesztő mentorprogramban is.

A 2023 őszén meghirdetett harmadik programkörben a zsűri döntése alapján a BoYL koncepcióval az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett az elmúlt évek egyetlen sikeres hazai pályázója. A The Europe Challenge 2024 programban európai szinten 55 intézmény vesz részt, az European Cultural Foundation és partnerei által nyújtott pénzügyi támogatás összege több, mint 466.000 EUR.

A Europe Challenge-ről további részletek ITT elérhetők.


AZ ELTE-N MEGVALÓSULÓ "BOOK OF YOUR LIFE" PROJEKTRŐL

A Book of Your Life projekt 2024. január és szeptember között valósul meg, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, az EHÖK, a Nemzetközi Stratégiai Iroda és az Egyetemi Stratégiai Iroda közreműködésében. A program fontos célkitűzése azonban, hogy az ELTE Nemzetköziesítési Stratégiájával összhangban olyan kezdeményezéseket indítson útnak, amelyek a projekt futamidején túlmutatva, közép- és hosszú távon is beépülnek az Egyetem gyakorlatába.

Jelenleg több, mint 140 országból érkeznek külföldi hallgatók az ELTE-re, egyre többen globális konfliktusövezetekből; az Egyetemi Könyvtár és Levéltár beiratkozott tagjainak jelenleg bő tíz százaléka nemzetközi hallgató. 

A Book of Your Life projekt tágabb kontextusban így azt is vizsgálja, hogy az egyetemi könyvtárak hogyan válhatnak ebben szervező erővé és biztonságos tereivé, illetve hogyan fordíthatják tagjaik figyelmét az általuk őrzött és gondozott kulturális örökségi kincsekre. A projekt első szakaszában a nemzetközi és hazai hallgatók közösen gondolkodnak arról, milyen aktivitások és tevékenységek könnyíthetnék meg mindennapjaikat a könyvtári és egyetemi közegben, valamint fenntarthatósági workshopon, művészeti pályázatokban is részt vehetnek, amellyel egyben hozzájárulnak az új közösségi tér kialakításához. Az ELTE nemzetköziesítési stratégiájával összhangban a program nagy hangsúlyt fektet a hallgatók mentális jóllétének támogatására, a multikulturális kapcsolatok ösztönzésére.

2024 késő tavaszától a közösségi tér többnyelvű tematikus eseményeknek ad majd helyet: többek között interaktív előadássorozatra, könyvcserére, könyvbemutatóra és pop-up kiállításokra is várják a hallgatókat a Könyvtárba. A közösségi részvétellel megvalósuló pilotprojekt tapasztalatait az ELTE széles körben megosztja hazai és nemzetközi partnereivel.

A BoYL projektet bemutató prezentáció ITT elérhető.


AKTUÁLIS ÉS KÖVETKEZŐ PROGRAMOK

 • 2024. május 6–31.: Van kedvenc olvasókuckód az ELTE-n?, kampány az egyetem social media felületein (részletek)
 • 2024. május 22. Liminal Quarters - a jelenleg látható kiállításhoz kapcsolódó beszélgetés és filmvetítés angol nyelven (részletek hamarosan)
 • 2024. május 29.:  Interkulturális tréning az ELTE nemzetközi hallgatóit támogató munkatársaknak (zártkörű)
 • 2024. június 27.: Hallgatói kerekasztal-beszélgetés az ELTE Afrika Stratégia mentén, Afrikai versek estéje (részletek hamarosan)
 • 2024. július: Budapest Summer University programok (zártkörű)
 • 2024. szeptember 5. Orientációs nap nemzetközi hallgatóknak
 • 2024. szeptember 23–24. BoYL záróesemény és CHARM-EU Könyvtári találkozó (részletek hamarosan)

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!


KORÁBBI PROGRAMOK

 • 2024. február 28: Interkulturális tréning (zártkörű)
 • 2024. március 1.: BoYL kick-off esemény az ELTE nemzetközi hallgatói nagyköveteinek részvételével (részletek)
 • 2024. március 4–31.: Book of Your Life online, olvasásnépszerűsítő kampány az egyetem social media felületein (Facebook, Instagram)
 • 2024. március 8–31.: Book of Your Life pop-up kiállítás kampány 1. (részletek)
 • 2024. március 20–31.: A közösségi térbe illeszkedő falfestmény-tervek bemutatása az egyetem közösségi oldalain (részletek
 • 2024. március 26. UniCycle upcycling workshop 1. – újítsunk fel közösen bútorokat a Könyvtár új közösségi terének berendezéséhez! (részletek)
 • 2024. április 10.: A Book of Your Life az EHÖK Cultural Connections eseményén (részletek)
 • 2024. április 11. UniCycle upcycling workshop 2. – újítsunk fel közösen bútorokat a Könyvtár új közösségi terének berendezéséhez! (részletek)
 • 2024. április 18. Interkulturális tréning az ELTE nemzetközi hallgatóit támogató munkatársaknak
 • 2024. április 18. UniCycle upcycling workshop 3. – újítsunk fel közösen bútorokat a Könyvtár új közösségi terének berendezéséhez! (részletek)
 • 2024. április 25. Közösségi tér átadó és pop-up kiállítás megnyitó (részletek)
 • 2024. május 8. A Book of Your Life a Trefort Napokon (részletek)

A közösségi tér foglalási rendje

A Book of Your Life projekt keretében kialakított közösségi tér használati szándékát a kabinet@lib.elte.hu e-mail címen szükséges jelezni az alábbi adatok megadásával:  

 • az igénylő neve, ELTE-s e-mail címe
 • a közösségi térbe tervezett program címe,  
 • a közösségi térbe tervezett program rövid leírása, a program ELTE-s kapcsolódása,  
 • a közösségi térbe tervezett program időpontja és időtartama,  
 • a program tervezett nyelve (magyar vagy idegen nyelven zajlik a program),  
 • a program lebonyolításához igénybe szeretnék-e venni a közösségi térhez kapcsolódó teakonyhát, 
 • technikai igények (például okostábla használata).   

A beérkező igényeket a tervezett programot megelőzően, legalább 7 munkanappal korábban szükséges bejelenteni. Az igényekre 2 munkanapon belül visszajelzés érkezik. 

A közösségi térben maximum 35-40 fő foglalhat helyet, a tér alkalmas kisebb rendezvények, workshopok, előadások és kerekasztal-beszélgetések lebonyolítására. A teremben okostábla és fehértábla is elérhető, így lehetőség van kis létszámú oktatások megtartására is.

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1056 Budapest, Ferenciek tere 6.)


Kapcsolat

Egyetemi Stratégiai Iroda (a projekt koordinátora)
strategia@rk.elte.hu