Látássérülés

Szolgáltatások látássérült hallgatók számára

Szolgáltatások látássérült hallgatók számára

Útvonaltanítás

Ezt a szolgáltatást abban az esetben veheted igénybe, ha korábban már vettél részt Tájékozódás és közlekedés tréningen és elsajátítottad a hosszú fehér bottal történő önálló, biztonságos közlekedést. Balesetek nélkül, rendszeresen szoktál önállóan közlekedni épületen kívül.

Útvonaltanítást kizárólag az egyetemi tanulmányaiddal összefüggő útvonalakra igényelhetsz:

 • az Egyetem teljes területén
 • a kollégiumba/lakóhelyre, és a kollégiumi élettel összefüggő útvonalakra
 • hazautazáshoz szükséges útvonalakra
 • a gyakorlati hellyel kapcsolatos útvonalakra
 • egyetemi sporttal kapcsolatos helyszínekre

A megtanult útvonalakról kérhetsz leírást, ami a későbbiekben segítségedre lehet az önálló közlekedés során.

A félév elején (különösen szeptemberben) megnő az útvonaltanítás iránti igény, készülj rá, hogy a szolgáltatásra esetleg várnod kell, az átmeneti időszakra érdemes kísérést szervezned a szükséges útvonalakra.


Kísérés

Amennyiben nem tudsz önállóan közlekedni, igénybe vehetsz támogató szolgálatot vagy személyi segítőt.

A támogató szolgálattal egyénileg tudsz megállapodni, a személyi segítővel pedig a SHÜTI-n, illetve a velünk együttműködésben álló Iskolaszövetkezeten keresztül köthetsz hivatalos megállapodást.

A hasznos oldalak (lejjebb görgetve) között megtalálod néhány kísérő szolgálat honlapját.


Tananyagadaptáció

Amennyiben a tanulmányaidhoz szükséges tananyagok, szakirodalmak nem állnak rendelkezésre a számodra megfelelő formátumban, kérheted azok adaptálását. Ez jelentheti egy síkírásos könyv szkennelését vagy annak konvertálását a kért formátumba, de akár a dokumentum teljes adaptálását is. Utóbbi esetben az általad igényelt tananyagot nem csak digitalizáljuk, konvertáljuk, hanem ki is javítjuk a konvertálás során keletkezett hibákat, illetve visszaszerkesztjük az eredeti dokumentumnak megfelelően. Ha szükséges, képleírásokkal, magyarázatokkal egészítjük ki.

Ez egy hosszú és időigényes feladat, ezért kérünk, hogy a szükséges szakirodalmakat a félév elején minél korábban juttasd el hozzánk, hogy a vizsgaidőszakra vagy az évközi zh-kra biztosan el tudjuk számodra készíteni.

A tananyagadaptáció igénybevételéhez alá kell írnod a „Digitalizált tananyagok átvételéről és kezeléséről szóló nyilatkozat”-ot. Ezt megteheted a SHÜTI-ben személyesen, de el is küldhetjük neked emailben, amit aláírás után szkennelve vagy lefotózva visszajuttatsz nekünk.

A Nyilatkozatot elég egyszer aláírnod a tanulmányaid során. 

A kért szakirodalmat az alábbi módon juttathatod el hozzánk:

 • Ha csak bibliográfiai adataid vannak, küldd el azokat emailben és mi megnézzük az Archívumunkban, hogy korábban elkészítettük-e már valakinek. Ha igen, akkor már továbbítjuk is számodra az adaptált változatot.
  Ha a kért tananyag korábban nem került adaptálásra, akkor az adott könyvet ki kell kölcsönöznöd a könyvtárból és személyesen vagy egy segítőn keresztül eljuttatni hozzánk.
 • Ha a szükséges dokumentum rendelkezésedre áll digitális formátumban, küldd el nekünk emailben az alábbi adatokkal:
  • konvertálást vagy adaptálást kérsz
  • a teljes dokumentumra szükséged van vagy csak részekre, fejezetekre (utóbbiak pontos megjelölése)
  • az adaptáció számodra optimális határideje (ez nem mindig egyezik a mi kapacitásainkkal, sajnos az adaptációra időnként várólista van, igyekszünk a határidők ismeretében priorizálni az igényeket.)

Adaptációval kapcsolatos igényeidet az alábbi e-mail-címre tudod elküldeni:
grosz.judit@kancellaria.elte.hu


Könyvtárhasználat

Minden hallgatónak lehetősége van segítséget kérni tőlünk a könyvtári kölcsönzés menetének megismeréséhez, illetve a gyakran látogatott könyvtárak útvonalainak elsajátításához.


Segítségnyújtás a kollégiumban

Ha még nem ismered ki magad a kollégiumban vagy a kollégium környékén, segítünk neked az útvonalak megtanulásában és a szükséges szolgáltatások igénybevételének elsajátításában (bolt, bankautomata, gyógyszertár.)

Ha szükséges, elvégezzük azokat a környezeti adaptációkat, melyek megkönnyítik és komfortosabbá teszik számodra a kollégiumi életet (háztartási eszközök, liftgombok jelölése, beléptetőkártya, konyhai eszközök, mosógép használata, stb.)

A Mindennapos tevékenységek tanításán keresztül igyekszünk téged támogatni abban, hogy minél könnyebben beilleszkedj az új környezetbe és abba az új élethelyzetbe, ahol a család mindennapi támogatása nélkül kell megállnod a helyed.


Gyakorlatok segítése

A gyakorlatok sikeres teljesítéséhez Te, illetve gyakorlatvezetőd vagy a gyakorlatot biztosító intézmény is kérhetitek a SHÜTI segítségét. 

Segítünk a gyakorlat helyszínére történő útvonalak megtanulásában, a belső helyszínek megismerésében. Igyekszünk segíteni a téged fogadó intézményeknek, hogy ha szükséges, milyen módosításokkal tudják számodra biztosítani az adott gyakorlat sikeres teljesítését. Együttműködünk abban, hogy a gyakorlatod helyszínén minél inkább megismerjék és megértsék a látássérülésből adódó speciális szükségleteket. Támogatunk abban, hogy eloszlathasd a látássérüléssel kapcsolatos tévhiteket, hiedelmeket és lehetőséget kapj arra, hogy megmutasd a valódi tudásodat, képességeidet.


Eszközkölcsönzés

Speciális szükségletű hallgatóként lehetőséged van olyan eszközöket kölcsönözni, melyek segítségedre lehetnek az egyetemi tanulmányaid során.

Látássérült hallgatók által leggyakrabban kölcsönzött eszközeink:

 • Jaws program
 • hosszú fehérbot
 • csontvezetéses fejhallgató
 • diktafon
 • nagyító
 • Ipad
 • Braille-írógép

Az eszközök kölcsönzése térítésmentes, a kölcsönzés feltétele a Eszközkölcsönzési dokumentum aláírása. 


Domború ábrák készítése, beadandó munkák, záródolgozatok formázása

Igény esetén hődomborító eljárással készítünk tapintható ábrákat, térképeket, diagramokat.

Amennyiben nem boldogulsz nagyobb terjedelmű szövegek formai követelményeinek beállításaival, azok ellenőrzésével, segítünk a megformázásban, áttekintésben.


Együttműködés az egyetemi oktatókkal, munkatársakkal

A SHÜTI nem csak a speciális szükségletű hallgatók számára nyújt támogatást, hanem együttműködik minden olyan egyetemi dolgozóval, oktatóval, akivel a tanulmányaid során kapcsolatba kerülsz. Bátran ajánld a tanáraidnak, egyetemi munkatársaknak, hogy keressenek fel minket vagy olvassák el a honlapunkon a számukra készített tájékoztatónkat.


Amit az egyetemi tanulmányaid megkezdése előtt mindenképpen tudnod kell…

Az egyetem néhány alapvető dologban különbözik a középiskolától, ami kihívást jelenthet egy elsőéves hallgató számára. Összegyűjtöttük a legfontosabb eltéréseket, amikre érdemes felkészülnöd mielőtt megkezded az egyetemi tanulmányaidat.

 • Az egyetemen nincs osztályfőnök, nincsenek olyan értelemben osztálytársak, mint a középiskolában. Majdnem minden kurzuson más emberek vesznek körül.
 • Nincs egységes, előre kidolgozott órarend, ezt mindenki magának állítja össze. Az órarended összeállításánál sok mindent figyelembe kell venned, ez eleinte nem könnyű.
 • Önállóan kell döntéseket hoznod a tanulmányaiddal kapcsolatban. Rád van bízva, hogy milyen kurzusokat építesz be az órarendedbe, hány kreditet veszel fel egy adott félévben, hogyan ütemezed a vizsgáidat, hány félév alatt teljesíted a tanulmányaidat.
 • A középiskolától eltérően a tanév nem összefüggő, hanem két tanulmányi félévből áll (őszi és tavaszi.) A félév a szorgalmi és a vizsgaidőszakból áll.
 • Az egyetemen sokféle ügyintézéssel találkozol majd, ezek nagy része az elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül történik: https://neptun.elte.hu/
 • Sajnos a Neptun nem minden funkciója használható felolvasó program segítségével, ez külön kihívás elé állítja a látássérült hallgatókat.
 • Az évfolyamok nagy létszáma miatt az oktatóknak kevesebb a személyes kapcsolata a hallgatókkal, nem ismerik őket név szerint, mint a középiskolában.
 • Az órák nem egy tanteremben zajlanak, gyakran még csak nem is ugyanabban az épületben vannak, és az is előfordul, hogy egy-egy előadás az egyetem másik kampuszán, a város más pontján kerül megtartásra. Ez egy látássérült hallgató számára sok útvonal megtanulását vagy a kísérés bonyolult megszervezését jelenti.
 • Sok esetben te magad dönthetsz arról, hogy bejársz-e egy előadásra vagy sem, ami nagy szabadságot jelent ugyan, de felelősen és tudatosan kell bánnod ezzel a szabadsággal, hogy idővel ne menjen a tanulmányaid rovására.
 • Az egyetemen nagyon sok olyan kifejezéssel fogsz találkozni, ami új és zavarba ejtő lehet számodra. Ilyen például a szemeszter, kurzus, kredit, modul, kollokvium, szeminárium és még sorolhatnánk. Időbe telik, mire megtanulod és megérted az egyetemi ügyintézés sajátos nyelvezetét.
 • Az egyetemi élet sokkal nagyobb önállóságot kíván meg tőled, mint a középiskola. A kollégiumban számtalan olyan helyzetben kell megállnod a helyed, amiben korábban nem voltál magadra utalva (bevásárlás, takarítás, mosás.) Senki nem tartja helyetted számon a tanulmányi ügyidet, nem lesz, aki figyelmeztet, hogy még milyen tárgyakat kell teljesítened, vagy mi az, amivel elmaradtál.
 • Proaktívnak kell lenned mind a társas életben, mind a tanulmányaid terén. Ha segítségre van szükséged, neked kell lépned. Jelezd az oktatód felé a speciális szükségleteidet. A tanáraid nagyon sok hallgatóval dolgoznak, ne várd el tőlük, hogy tudják, miben van szükséged extra segítségre. És ne feledd, nem biztos, hogy találkoztak már látássérült emberrel, segítened kell nekik abban, hogy megértsék a látássérülésből adódó helyzetedet, igényeidet.
 • Légy nyitott és kezdeményező a hallgatótársaiddal. Elképzelhető, hogy te leszel az első látássérült, akivel találkoznak, és nem tudják, hogyan közeledjenek feléd. 

A fentiek ellenére miért érdemes mégis belevágnod ebbe a sok kihívást és nehézséget tartogató kalandba:

 • Mert nem vagy egyedül, az ELTE-n számos támogató rendszer működik, amelyek segítenek neked eligazodni az egyetem útvesztőiben. 
 • Minden speciális szükségletű hallgatót megilletnek azok a kedvezmények, melyek lehetővé teszik, hogy az igényeidhez, szükségleteidhez alkalmazkodva az egyetem biztosítsa számodra az oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést. Ezekről a kedvezményekről az alábbi linken tájékozódhatsz: Milyen tanulmányi kedvezményeket kaphatok?
 • Az egyetemi évek remek lehetőséget jelentenek számodra, hogy sokféle emberrel találkozz, kapcsolatokra tegyél szert, éltre szóló élményekkel gazdagodj.
 • Nagyszerű dolgokat tanulhatsz, kiváló oktatókkal találkozhatsz, szélesítheted a látóköröd.
 • Lehetőséged van elérni azt az önállóságot, ami elengedhetetlen a munkaerőpiacon való érvényesüléshez és az önálló felnőtt élethez.
 • Az egyetem természetesen nem csak a tanulásról szól, hanem a szórakozásról, barátságokról és olyan élményekről egyaránt, melyek felejthetetlenné tehetik számodra ezeket az éveket.

Hasznos oldalak